Wpływ diety na zdrowie

Pożywienie, zarówno jego jakość, jak i ilość, mają kluczowe znaczenie dla zdrowia człowieka. Wiele spośród chorób cywilizacyjnych powstaje właśnie poprzez niewłaściwy sposób odżywiania, a dzięki zmianie nawyków, można osiągnąć regres dolegliwości. Zbilansowana i pełnowartościowa dieta jest także niezwykle istotna w okresach jesieni i wiosny, gdy organizm bywa osłabiony i wykazuje większą podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe.

Wpływ diety na zdrowie

Dieta a choroby cywilizacyjne

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, iż codziennie podejmuje ważne wybory, które mają bezpośrednie przełożenie na wygląd, stan zdrowia, a nawet samopoczucie. Czy zjeść na śniadanie miseczkę pożywnych płatków z dodatkiem ulubionych leśnych owoców i orzechów, czy może pominąć ten posiłek i zadowolić się kubkiem mocnej kawy? Jak będzie wyglądał obiad? Wybierzesz sałatkę z kurczakiem i warzywami, czy danie serwowane w przydrożnym fast foodzie ociekające tłuszczem?

Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta, to nie tylko kwestia ilości spożywanego pokarmu, ale także i jakości tego, co każdego dnia znajduje się na talerzu. Ilość tłuszczu zwierzęcego, produktów wysoko przetworzonych oraz ciężkostrawnych może przyczynić się do rozwoju chorób zaliczanych do schorzeń cywilizacyjnych.

Można wśród nich wymienić między innymi:

  • cukrzycę typu II,
  • chorobliwą otyłość zagrażającą życiu,
  • nadciśnienie,
  • nowotwory,
  • alergie,
  • schorzenia układu pokarmowego.

W wielu przypadkach można uniknąć zachorowania lub złagodzić objawy. Wystarczy nieco pochylić się nad tym, jaki wpływ codzienna dieta ma na stan organizmu. Po które produkty warto sięgać jak najczęściej, a których lepiej unikać? Jak się odżywiać, by cieszyć się dobrym zdrowiem, nie tylko tym fizycznym, ale też psychicznym?

Co jeść, by cieszyć się dobrym zdrowiem?

Nie ma w tej kwestii jednego, idealnego rozwiązania, choć istnieją pewne ogólne przesłanki, którymi można się kierować, układając swój codzienny jadłospis. Dieta powinna być przede wszystkim idealnie skrojona pod potrzeby konkretnego organizmu. Inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma małe dziecko, inne mężczyzna w sile wieku pracujący fizycznie i uprawiający sporty wytrzymałościowe, inne kobieta w ciąży, a jeszcze inne osoba starsza, której aktywność ograniczona jest do minimum.

Troska o właściwą masę ciała to nie tylko kwestia estetyki i spełnienia marzeń o idealnej figurze. Zbyt duża ilość nadprogramowych kilogramów może przerodzić się w nadwagę, a ta z kolei w otyłość. Zalegające w organizmie złogi tłuszczowe, to najkrótsza droga do miażdżycy i chorób układu krążeniowego. Z nadwagą i otyłością bardzo często związana jest także cukrzyca typu II.

Chcąc zmniejszyć ryzyko wystąpienia wymienionych wyżej dolegliwości, warto sięgać po produkty jak najmniej przetworzone. Korzystne dla zdrowia są węglowodany złożone, z których energia uwalniana jest stopniowo. Jeżeli mięso, ty tylko to chude i dobrego gatunku. Istotnym elementem codziennej diety powinny być świeże owoce i sezonowe warzywa, które są źródłem szeregu cennych witamin i związków mineralnych pozwalających na to, aby organizm działał w sposób prawidłowy.

Chcąc wzmocnić organizm, zwłaszcza w okresach osłabionej odporności, warto sięgnąć po suplementy diety na odporność (zobacz). Dodatkowa porcja witamin sprawi, iż system odpornościowy będzie jeszcze lepiej przygotowany na zmasowany atak bakterii i wirusów.

Produkty, które lepiej wykluczyć z codziennej diety

Są też takie produkty, których zdecydowanie lepiej unikać. Jeżeli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem i zapomnieć o chorobach cywilizacyjnych, to musisz raz na zawsze rozstać się z:

  • przetworzoną żywnością,
  • nadmiarem soli,
  • używkami,
  • wysokoprocentowym alkoholem,
  • nadmiarem kawy,
  • niezdrowymi tłuszczami,
  • potrawami smażonymi na głębokim tłuszczu.

Diametralna zmiana diety może początkowo nie być łatwa. W pierwszych dniach pojawią się zapewne dolegliwości takie jak zawroty głowy, mdłości oraz gorsze samopoczucie. Spokojnie, jest to stan przejściowy - organizm doznaje niemałego szoku, zwłaszcza jeżeli niezdrowe nawyki żywieniowe były mocno zakorzenione. W etapie przejściowym trzeba pamiętać o prawidłowym nawadnianiu, dzięki czemu można przyspieszyć usuwanie toksyn z organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz