Dieta niełączenia. Dieta rozdzielna

» Stale aktualizowany, w pełnej wersji artykuł o diecie rozdzielnej, synergistach i antagonistach na LeczeniePRO.pl/dieta-niełączenia-synergia-antagonizm »

Dieta niełączenia, nazywana rozdzielną m.in. poprawia przemianę materii oraz samopoczucie, wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i łagodzi dolegliwości typu wzdęcia, zgaga, zaparcia i biegunki. Jest bogata w witaminy i minerały. Jej autorem jest dr William Howard Hay, chirurg znany w latach 20. XX wieku, który stworzył owy jadłospis dla własnych potrzeb – przez wiele lat cierpiał na przewlekłe schorzenie nerek (zapalenie kłębuszków nerkowych). Opracowane założenia dietetyczne umożliwiły mu zwalczenie choroby i poprawę ogólnego stanu zdrowia.

Dieta opiera się na fakcie innego czasu trawienia i przebywania w żołądku białka oraz węglowodanów np. mięso trawi się w czasie 4 godzin, a skrobia (pieczywo, makaron, ziemniaki) potrzebuje tylko 2 godzin. Trawienie poszczególnych składników pokarmowych jest zależne od współczynnika pH – białka potrzebują kwaśnych soków trawiennych, a węglowodany zasadowych (alkalicznych), które wydzielane jednocześnie nawzajem się neutralizują.

Dlatego mieszanie białek i węglowodanów nawet dwukrotnie wydłuża czas ich trawienia (wolny metabolizm), co zmniejsza wydajność układu pokarmowego, zwiększa się masa ciała oraz nagromadzenie szkodliwych produktów przemiany materii, co finalnie wywołuje choroby – nadmierne obciążenie m.in. trzustki i wątroby. Dieta niełączenia dr Haya właściwie jest czymś więcej niż typowym planem żywieniowym – to optymalny sposób żywienia na całe życie. Przy czym wydaje się nienaturalna w kontekście tradycyjnej kuchni polskiej z ziemniakami i schabowym na obiad ;)

Główne zasady i założenia diety niełączenia


Podział produktów spożywczych na 3 grupy, w zależności od czasu trawienia i mechanizmu wchłanialności:

1. Grupa białkowa

  • wszystkie mięsa i wędliny (drób, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, jagnięcina, dziczyzna)
  • ryby i owoce morza
  • nabiał (ser, mleko, jogurt, kefir, maślanka, jaja)
  • warzywa strączkowe, rośliny wysokobiałkowe (soja, tofu)

2. Grupa neutralna

  • warzywa, soki warzywne (pomidor, kapusta, ogórek, marchew, pietruszka, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, brukselka, seler, por, szpinak, szparagi, bakłażan, sałata)
  • owoce cytrusowe
  • tłuszcze i oleje (masło, margaryna, oliwa z oliwek, inne oleje roślinne)
  • orzechy, ziarna, nasiona (orzechy włoskie, laskowe, ziemne i inne, ziarna sezamu, słonecznika, dyni i inne)
  • miód, zioła
  • herbata, kawa
  • śmietana słodka i kwaśna
  • woda

3. Grupa węglowodanowa

  • produkty skrobiowe, mączne (ziemniaki, pieczywo, kukurydza, płatki śniadaniowe, fasola, groch, kasza, ryż, makaron, drożdżówki, ciastka, ciasta, herbatniki, sosy)
  • owoce słodkie (banan, mango, daktyle, figi, truskawka, jagoda, malina, jabłko, gruszka, arbuz, melon, ananas, kiwi, śliwka, nektarynka, brzoskwinia, suszone owoce)
  • produkty słodzące i słodycze (cukier, syropy, czekolada, cukierki, batoniki)

Podstawowa zasada to bezwarunkowe unikanie białek i węglowodanów w jednym daniu, przy czym oba te typy produktów mogą być swobodnie łączone z produktami neutralnymi

- dopuszczone łączenie w jednym daniu:
1+2 (białkowe+neutralne)
2+3 (neutralne+węglowodanowe)

- zakazane łączenie w jednym daniu:
1-3 (białkowe-węglowodanowe)

  • możliwie maksymalne ograniczenie węglowodanów (3), z dziennego menu trzeba wykluczyć nadmiar alkoholu, mocną kawę, herbatę, napoje gazowane i nadmiar cukru
  • czerwone mięso lepsze gotowane niż smażone i tylko sporadycznie
  • oddzielne spożywanie owoców, minimum 1 godzinę po lub przed posiłkiem (ewentualnie w połączeniu z chudym mlekiem, jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką)
  • 3 duże posiłki dziennie + przekąski między nimi najlepiej w formie owoców
  • 2 litry płynów dziennie najlepiej w postaci wody mineralnej, herbat ziołowych i świeżego soku z warzyw przed każdym posiłkiem
  • jednodniowe posty oczyszczające organizm z toksyn: tylko owoce, warzywa i soki
  • najlepsze na kolację są węglowodany (3); wielu dietetyków zaleca, aby węglowodany spożywać wieczorem, gdyż są lekkostrawne i ułatwiają zasypianie – wysoki poziom cukru we krwi otępia i wywołuje senność
  • najlepsze na śniadanie i obiad są produkty białkowe (1), ponieważ są długo trawione stopniowo dostarczając energii podczas dnia; węglowodanowe śniadanie i obiad można stosować na zmianę co drugi dzień
  • aby uzyskać szybki efekt odchudzający należy ograniczyć dzienną dawkę kalorii do 1000, co dla osób prowadzących aktywnych tryb życia może być trudne; wyższe dzienne limity kaloryczne ograniczą tempo utraty wagi

Przykładowy jadłospis wg dr Haya (posiłki od wyboru)


Śniadanie

Węglowodanowe:

  • sok ze świeżych warzyw, kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z masłem roślinnym i pomidorem, banan
  • sałatka owocowa i tost z dżemem niskosłodzonym

Białkowe:

  • chudy serek wiejski z rzodkiewką i pomidorem
  • jajecznica z szynką

Obiad

Węglowodanowy:

  • kasza gryczana lub brązowy ryż z warzywami (np. brokuły, kalafior)
  • spaghetti neapolitańskie

Białkowy:

  • pierś z kurczaka pieczona w folii z gotowanymi na parze warzywami (bakłażan, brokuły)
  • pieczona ryba z gotowanymi brokułami

Kolacja

  • surówka z warzyw z sosem winegret
  • gotowana fasolka szparagowa polana masłem
  • sałatka ze świeżych owoców (kiwi, ananas, arbuz, winogrona, banan)

Przekąski

głównie owoce i soki owocowe: jabłka, pomarańcze, mandarynki, banany, ananasy, winogrona, śliwki, gruszki itd.

1 komentarz:

  1. Dlaczego w grupie białkowej są rośliny strączkowe wysokobiałkowe, a w grupie węglowodanowej fasola i groch, które przecież należą do warzyw strączkowych z dużą ilością białka?

    OdpowiedzUsuń