Dieta opiera się na fakcie innego czasu trawienia i przebywania w żołądku białka oraz węglowodanów np. mięso trawi się w czasie 4 godzin, a skrobia (pieczywo, makaron, ziemniaki) potrzebuje tylko 2 godzin. Trawienie poszczególnych składników pokarmowych jest zależne od współczynnika pH – białka potrzebują kwaśnych soków trawiennych, a węglowodany zasadowych (alkalicznych), które wydzielane jednocześnie nawzajem się neutralizują.
Dlatego mieszanie białek i węglowodanów nawet dwukrotnie wydłuża czas ich trawienia (wolny metabolizm), co zmniejsza wydajność układu pokarmowego, zwiększa się masa ciała oraz nagromadzenie szkodliwych produktów przemiany materii, co finalnie wywołuje choroby – nadmierne obciążenie m.in. trzustki i wątroby. Dieta niełączenia dr Haya właściwie jest czymś więcej niż typowym planem żywieniowym – to optymalny sposób żywienia na całe życie. Przy czym wydaje się nienaturalna w kontekście tradycyjnej kuchni polskiej z ziemniakami i schabowym na obiad ;)
Główne zasady i założenia diety niełączenia
Podział produktów spożywczych na 3 grupy, w zależności od czasu trawienia i mechanizmu wchłanialności:
1. Grupa białkowa
- wszystkie mięsa i wędliny (drób, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, jagnięcina, dziczyzna)
- ryby i owoce morza
- nabiał (ser, mleko, jogurt, kefir, maślanka, jaja)
- warzywa strączkowe, rośliny wysokobiałkowe (soja, tofu)
2. Grupa neutralna
- warzywa, soki warzywne (pomidor, kapusta, ogórek, marchew, pietruszka, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, brukselka, seler, por, szpinak, szparagi, bakłażan, sałata)
- owoce cytrusowe
- tłuszcze i oleje (masło, margaryna, oliwa z oliwek, inne oleje roślinne)
- orzechy, ziarna, nasiona (orzechy włoskie, laskowe, ziemne i inne, ziarna sezamu, słonecznika, dyni i inne)
- miód, zioła
- herbata, kawa
- śmietana słodka i kwaśna
- woda
3. Grupa węglowodanowa
- produkty skrobiowe, mączne (ziemniaki, pieczywo, kukurydza, płatki śniadaniowe, fasola, groch, kasza, ryż, makaron, drożdżówki, ciastka, ciasta, herbatniki, sosy)
- owoce słodkie (banan, mango, daktyle, figi, truskawka, jagoda, malina, jabłko, gruszka, arbuz, melon, ananas, kiwi, śliwka, nektarynka, brzoskwinia, suszone owoce)
- produkty słodzące i słodycze (cukier, syropy, czekolada, cukierki, batoniki)
Podstawowa zasada to bezwarunkowe unikanie białek i węglowodanów w jednym daniu, przy czym oba te typy produktów mogą być swobodnie łączone z produktami neutralnymi
- dopuszczone łączenie w jednym daniu:
1+2 (białkowe+neutralne)
2+3 (neutralne+węglowodanowe)
- zakazane łączenie w jednym daniu:
1-3 (białkowe-węglowodanowe)
- możliwie maksymalne ograniczenie węglowodanów (3), z dziennego menu trzeba wykluczyć nadmiar alkoholu, mocną kawę, herbatę, napoje gazowane i nadmiar cukru
- czerwone mięso lepsze gotowane niż smażone i tylko sporadycznie
- oddzielne spożywanie owoców, minimum 1 godzinę po lub przed posiłkiem (ewentualnie w połączeniu z chudym mlekiem, jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką)
- 3 duże posiłki dziennie + przekąski między nimi najlepiej w formie owoców
- 2 litry płynów dziennie najlepiej w postaci wody mineralnej, herbat ziołowych i świeżego soku z warzyw przed każdym posiłkiem
- jednodniowe posty oczyszczające organizm z toksyn: tylko owoce, warzywa i soki
- najlepsze na kolację są węglowodany (3); wielu dietetyków zaleca, aby węglowodany spożywać wieczorem, gdyż są lekkostrawne i ułatwiają zasypianie – wysoki poziom cukru we krwi otępia i wywołuje senność
- najlepsze na śniadanie i obiad są produkty białkowe (1), ponieważ są długo trawione stopniowo dostarczając energii podczas dnia; węglowodanowe śniadanie i obiad można stosować na zmianę co drugi dzień
- aby uzyskać szybki efekt odchudzający należy ograniczyć dzienną dawkę kalorii do 1000, co dla osób prowadzących aktywnych tryb życia może być trudne; wyższe dzienne limity kaloryczne ograniczą tempo utraty wagi
Przykładowy jadłospis wg dr Haya (posiłki od wyboru)
Śniadanie
Węglowodanowe:
- sok ze świeżych warzyw, kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z masłem roślinnym i pomidorem, banan
- sałatka owocowa i tost z dżemem niskosłodzonym
Białkowe:
- chudy serek wiejski z rzodkiewką i pomidorem
- jajecznica z szynką
Obiad
Węglowodanowy:
- kasza gryczana lub brązowy ryż z warzywami (np. brokuły, kalafior)
- spaghetti neapolitańskie
Białkowy:
- pierś z kurczaka pieczona w folii z gotowanymi na parze warzywami (bakłażan, brokuły)
- pieczona ryba z gotowanymi brokułami
Kolacja
- surówka z warzyw z sosem winegret
- gotowana fasolka szparagowa polana masłem
- sałatka ze świeżych owoców (kiwi, ananas, arbuz, winogrona, banan)
Przekąski
głównie owoce i soki owocowe: jabłka, pomarańcze, mandarynki, banany, ananasy, winogrona, śliwki, gruszki itd.
Dlaczego w grupie białkowej są rośliny strączkowe wysokobiałkowe, a w grupie węglowodanowej fasola i groch, które przecież należą do warzyw strączkowych z dużą ilością białka?
OdpowiedzUsuń