Przepisy na domowe mikstury wzmacniające odporność organizmu

» Stale aktualizowany artykuł Jak wzmocnić odporność? na LeczeniePRO.pl/odporność-organizmu »

Przepisy na sprawdzone, stare, ludowe, domowe mikstury podnoszące odporność są znane i stosowane od pokoleń. Receptury z zawartością cukru NIE dla diabetyków.

Przepisy na domowe specyfiki wzmacniające odporność


  • syrop czosnkowy (wersja 1) = czosnek + sok z cytryny + woda – zetrzeć lub rozgnieść 30 ząbków czosnku, dodać sok z 3 świeżych cytryn i zalać całość 1 litrem przegotowanej zimnej wody; otrzymaną mieszaninę trzymać w ciemnym słoju w ciemnym i chłodnym miejscu; po 2-4 dniach syrop jest gotowy; pijąc go nie należy odcedzać miazgi czosnku – im jej więcej w brzuchu, tym lepiej; profilaktycznie 1 łyżkę syropu wieczorem
  • syrop czosnkowy (wersja 2) = czosnek + cukier + woda – sok z 40g zmiażdżonego czosnku wymieszać z 80ml wody i 80g cukru; pić łyżkę syropu codziennie wieczorem
  • kiszony czosnek = czosnek + zalewa z kiszonych ogórków – 400g przekrojonych na pół ząbków czosnku zalać zalewą z kiszonych ogórków (najlepsza z proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody); czosnek kisić w szczelnie zakręconym słoju przez 2 tygodnie, następnie przelać całość do małych słoiczków np. po koncentracie pomidorowym; słoiczki przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce; leczniczo spożywać 3 razy dziennie, co 6-8 godzin, profilaktycznie 1 raz dziennie płyn razem z ukiszonym czosnkiem
  • oliwa czosnkowa = czosnek + olej/oliwa – kilka pokrojonych ząbków czosnku włożyć do naczynia i zalać oliwą z oliwek lub olejem roślinnym; zostawić na kilka dni w chłodnym i ciemnym miejscu; oliwę czosnkową można stosować jako dodatek do pieczywa i warzyw
  • miód cebulowy = cebula + miód – szklankę utartej cebuli wymieszać ze szklanką miodu; odstawić na 1 godzinę, następnie zagotować i gorącą mieszaninę przecedzić przez sito; pić 2 razy dziennie po 1 łyżce rozpuszczonej w ciepłej wodzie lub mleku
  • cebula + miód – skroić średnią cebulę do słoja, dodać łyżkę miodu i czekać około 1 godziny; otrzymany syrop przyjmować 3 razy dziennie (łatwo i szybko)
  • ziarna owsa + miód + woda – 1 łyżeczkę ziaren owsa z łuskami zalać szklanką wrzątku; czekać 10-15 minut, następnie odcedzić, schłodzić do letniej temperatury i dodać miód; pić 3 razy dziennie po pół szklanki
  • cytryna + imbir + miód – 1 dużą cytrynę sparzyć i w całości razem ze skórką drobno pokroić, zetrzeć imbir i dodać miodu; otrzymaną mieszankę jeść przez cały dzień (sposób z medycyny chińskiej)
  • syrop imbirowy = imbir + cukier + woda + ocet winny – pokroić kłącze imbiru wielkości piłki tenisowej w cienkie plastry; dodać 2 szklanki cukru, 3 łyżki przegotowanej wody i 1 łyżeczkę octu winnego; całość podgrzewać na wolnym ogniu, do momentu uzyskania gęstego syropu (stale mieszając i nie dopuszczając do wrzenia); po ostudzeniu pić 1 łyżeczkę syropu codziennie rano i wieczorem

Wzmacniające nalewki alkoholowe


  • owoce pigwowca + cukier + woda + cytryna + miód + spirytus – zebrane w sezonie owoce pigwowca pokroić, zasypać cukrem i odstawić w ciemne miejsce; po kilkunastu godzinach odsączyć sok i rozrobić go z przegotowaną chłodną wodą, dodać sok z cytryny i miód, uzyskaną mieszaninę połączyć ze spirytusem w proporcji 1:3
  • winko aloesowe = czerwone wino + aloes + miód + sok z cytryny – wymieszać 0,5 litra czerwonego wina półwytrawnego, 500g pokrojonych i zmiażdżonych liści aloesu bez kolców, 500g miodu i sok z cytryny; odstawić w zamkniętym naczyniu w ciemne miejsce na 4-5 dni; po przecedzeniu pić 1 łyżkę 3 razy dziennie
  • nalewka aloesowa = aloes + woda + miód + wódka – szklankę rozgniecionych na miazgę liści aloesu zalać szklanką przegotowanej zimnej wody posłodzonej miodem i odstawić na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce; po odcedzeniu do soku wlać pół szklanki wódki (40%); pić 3 razy dziennie po łyżce stołowej
  • chrzan + wino + miód – dokładnie zetrzeć 150-200g chrzanu, otrzymaną miazgę zalać 1 butelką wina czerwonego lub białego (w/g upodobań) i odstawić w ciemne miejsce na 3-4 dni, codziennie 2 razy wstrząsnąć; następnie przecedzić przez płótno i dodać miodu; pić 3-4 razy dziennie po 1 łyżeczce, pół godziny przed lub po posiłku
  • cebula + wódka – szklankę utartej cebuli zalać szklanką 40%-owego alkoholu i odstawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie; po przecedzeniu pić 2 razy dziennie po 1 łyżeczce

Napoje wzmacniające


  • mleko + miód + masło
  • mleko + miód lipowy + czosnek – mieszankę pić na noc
  • cytryna + miód + woda – do szklanki chłodnej wody dodać łyżkę miodu i sok wyciśnięty z połowy cytryny; miksturę przygotować wieczorem i wypić następnego dnia rano na czczo
  • imbir + woda + cytryna + miód – starty świeży korzeń imbiru zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem 10 minut; po ostudzeniu dodać sok z cytryny i miód
  • imbir + woda + sok z malin – korzeń imbiru pokrojony w cienkie kawałki zalać 500ml wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut; po przecedzeniu i ostudzeniu dodać sok z malin; pić wieczorem kubek ciepłego napoju
  • herbata + echinacea + sok malinowy + sok z cytryny – zaparzyć herbatę (rodzaj w zależności od upodobań), dodać łyżeczkę echinecei w płynie, soku malinowego i soku z połówki cytryny
  • cytryna – 1 dnia wypicie rano na czczo soku z połówki cytryny; 2 dzień sok z całej cytryny; 3 dzień sok z 1,5 cytryny; 4 dzień sok z 2 cytryn itd. aż do osiągnięcia soku z 5 cytryn; następnie analogiczne zmniejszanie każdego dnia ilości soku o pół cytryny, aż do zera

Maści


Maść czosnkowa (o zapachu wędzonego boczku ;) – zetrzeć kilka ząbków czosnku, otrzymaną miazgę połączyć na patelni z gorącym, roztopionym smalcem; po ostygnięciu i zastygnięciu smarować klatkę piersiową i plecy na noc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz