Uchyłki jelita grubego. Zapalenie uchyłków i uchyłkowatość

Uchyłkowatość jelita grubego to choroba nabyta (wrodzona występuje marginalnie), która jeszcze 100 lat temu była niezwykle rzadka. Liczba zachorowań na Diverticulosis wzrosła w XX wieku wraz z popularnością przetworzonych produktów spożywczych, ubogich w naturalne włókna.

Włókna pobudzają ruchy perystaltyczne jelit, dzięki którym masy kałowe i niestrawione resztki pokarmu są usuwane - zmniejsza to wypełnienie jelita grubego i rozpychanie jego ścian.

Według badań, uchyłkowatość jelita grubego to schorzenie ponad połowy wszystkich ludzi powyżej 60 roku życia - w ścianach jelit pojawiają się drobne uwypuklenia, które przypominają winogrona. Owe zgrubienia są widoczne na rentgenie, jednak osoby, które nigdy nie przeszły takiego badania, nie wiedzą o swoim schorzeniu.

Poważnym powikłaniem uchyłkowatości jest zapalenie uchyłków, jednak występuje ono tylko u 10% chorych i wymaga leczenia szpitalnego.

Samo istnienie uchyłków nie daje żadnych dolegliwości i można samodzielnie poradzić sobie z tym problemem.

Więcej włókien w codziennej diecie to najlepszy sposób leczenia i profilaktyki uchyłkowatości. Przeciętnie człowiek współczesny przyjmuje 16g. włókien dziennie, tymczasem optymalna dawka to 30-35g. Najprościej zjadać miskę otrębów, jednak ten sposób trudno trwale włączyć do jadłospisu. Oto łatwe w aplikacji wskazówki dietetyczne:
- zamiast białego pieczywa pełnoziarniste np. chleb z pełnych ziaren
- więcej przetworów z niełuszczonych zbóż np. posypanie potrawy surowymi otrębami
- jedz całe owoce (soki są najczęściej całkowicie pozbawione włókien), najlepsze z nich: jagody, banany, brzoskwinie, jabłka i gruszki - także podczas gotowania nie należy obierać ich ze skórki
- spożywaj mniej mięsa, zastępuj je fasolą
- jedz suszone owoce tj. rodzynki, morele i śliwki
- do zup jarzynowych dodawaj jęczmień

Spożycie włókien należy zwiększać stopniowo w ciągu 6-8 tygodni - przewód pokarmowy musi przystosować się do zmiany. Pierwsze kilka tygodni dieta bogata we włókna zwykle wywołuje wzdęcia i nadmierne gromadzenie się gazów w jelitach.

Nasiona babki płesznik (Psyllium Semen) to bardzo bogate źródło naturalnych włókien. Stanowią doskonałe uzupełnienie diety jeśli w codziennym jadłospisie nie dostarcza się ich wystarczającej ilości. Nasiona babki płesznik można znaleźć w błonniku witalnym. Osoby już cierpiące na uchyłkowatość powinny mielić na proszek wszystkie ziarna przed spożyciem.

Olej lniany działa osłonowo na cały układ pokarmowy, dlatego stanowi środek pomocniczy w leczeniu uchyłków.

Ograniczenie spożycia produktów przetworzonych. Ogólnie są one niezdrowe a w przypadku uchyłkowatości jelit po prostu szkodliwe.

Zwiększenie ilości wypijanych płynów, które są bardzo ważnym środkiem przeciwdziałającym zaparciom. Dolegliwość zwykle towarzysząca uchyłkowatości. Należy wypijać 6-8 szklanek wody dziennie. Gdy oddawanie stolca jest połączone ze znacznym parciem, napinanie mięśni ścian brzucha wywołuje powiększanie się małych uchyłków.

Oddawaj stolec, gdy odczuwasz potrzebę. Powstrzymywanie stolca także prowadzi do powiększania się uchyłków.

Ćwiczenia fizyczne ułatwiają oddawanie stolca poprzez poprawę napięcia mięśni nóg, bioder, brzucha i mięśniówki gładkiej jelita grubego.

Nie stosuj zbyt często czopków na zaparcia mimo ich doraźnej skuteczności.

Lepsze są środki naturalne tj. suszone śliwki, sok śliwkowy i herbatki ziołowe to sprawdzone sposoby rozwalniające. Więcej → Zaparcia

Palenie papierosów STOP, gdyż nasila uchyłkowatość jelit.

Staranne przeżuwanie orzechów lub prażonego ryżu. Zawierają one części stałe, które mogą zatrzymywać się w uchyłkach i wywoływać zapalenie. Po przebyciu ostrego zapalenia uchyłków lepiej zrezygnować z jedzenia potraw zawierających ziarna.

Alkohol w postaci np. 1-2 drinków dziennie może pomagać przy uchyłkowatości, gdyż jego umiarkowana ilość powoduje relaksację jelita grubego.

Napoje zawierające kofeinę STOP, ponieważ drażni ona jelita.

Udoskonal dietę. Niektóre pokarmy zwykle nieszkodliwe mogą zakłócać pracę jelit lub powodować wolne stolce - zidentyfikuj je i usuń z diety.

PORADA LEKARSKA

Groźnym powikłaniem uchyłkowatości jest wspomniane na wstępie zapalenie uchyłków jelita grubego - rzadkie schorzenie jednak warto poznać objawy tej choroby: gorączka z towarzyszącym dotkliwym bólem z lewej strony jamy brzusznej. Nie wolno lekceważyć takich objawów - zagrożeniem jest pęknięcie uchyłka lub krwotok z przewodu pokarmowego. Zapalenie uchyłków sporadycznie prowadzi nawet do śmierci (ale bez paniki!).
Wystąpienie wspomnianych objawów powinno być impulsem do konsultacji lekarskiej, która zazwyczaj kończy się osiągnięciem oczekiwanych rezultatów.
Uchyłkowatość jelita grubego to tylko proces zapalny, który z reguły udaje się opanować, zapewniając choremu spokój, odpowiednią dietą i kuracją antybiotykową - takie metody wystarczają do zwalczenia infekcji.

REKOMENDOWANE LEKI NATURALNE I ZIOŁA WSPIERAJĄCE LECZENIE UCHYŁKÓW

Triphala - kombinacja 3 ziół z medycyny indyjskiej regulująca układ trawienny
Ostropest plamisty - odtruwa organizm i ogranicza krwawienia wewnętrzne

TEMATY POKREWNE

Hemoroidy (żylaki odbytu)
Ból brzucha

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Syndykat Zdrowia