Zatrucie pokarmowe, alkoholowe i grzybami. Leczenie i odtruwanie. Pierwsza pomoc

» Stale aktualizowane artykuły o pierwszej pomocy na LeczeniePRO.pl/pierwsza-pomoc »

Zatrucie pokarmowe to wynik spożycia potraw zarażonych chorobotwórczymi bakteriami, które mnożąc się w jelitach przez pierwszą dobę wywołują klasyczne objawy tj. ostry ból brzucha, zawroty głowy, nudności i w konsekwencji wymioty oraz biegunkę, czyli naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Można je wspomóc i przyspieszyć wyzdrowienie stosując sprawdzone leczenie domowe.

Domowe sposoby na zatrucie pokarmowe


Regularne uzupełnianie płynów. Nie można dopuścić do odwodnienia, któremu sprzyjają wymioty i biegunka. Najlepsza jest woda lub czyste płyny w postaci soku jabłkowego, rosołu i bulionu. A także napoje orzeźwiające ale bez gazu, ponieważ bąbelki podrażniają żołądek - dobrym rozwiązaniem jest wygazowana cola, która uspokaja żołądek.

Drobne łyczki. Łapczywe picie może spowodować dalsze wymioty.

Mieszanka nawadniająca. Biegunka i wymioty wypłukują z organizmu istotne substancje tj. potas, sód i glukozę. Te niedobory należy uzupełniać gotowymi napojami elektrolitowymi lub przyrządzić preparat nawadniający samodzielnie: wymieszaj sok owocowy (potas), pół łyżeczki miodu (glukoza) i szczyptę soli kuchennej (chlorek sodowy).

Preparaty zobojętniające tylko na zgagę. Zmniejszają one stopień kwaśności soku żołądkowego, osłabiając ochronę przed bakteriami, czym ułatwiają rozmnażanie się drobnoustrojów w żołądku.

Nie stosuj leków przeciwbiegunkowych (hamowanie perystaltyki jelit) i nie powstrzymuj wymiotów, gdyż to utrudnia walkę organizmu z infekcją. Szkodliwe substancje powinny zostać wydalone z organizmu jak najszybciej. Jednocześnie nie ma potrzeby sztucznego wywoływania wymiotów.

Lekkostrawna dieta po ustąpieniu wymiotów i biegunki. Zwykle po kilku godzinach, czasami po upływie doby, można zacząć jeść, jednak z najwyższą ostrożnością, gdyż żołądek jest nadal osłabiony i podrażniony. Należy rozpocząć od płatków kukurydzianych, krakersów lub rosołu - nie wolno spożywać pokarmów o dużej zawartości włókien, mocno przyprawionych, kwaśnych, tłustych, nadmiernie słodkich i przetworów mleka. Takiej diety trzeba przestrzegać przez 1-2 dni i potem stopniowo wracać do zwykłego sposobu odżywiania.

Nasiona ostropestu plamistego charakteryzują się silnym działaniem odtruwającym. Na ich bazie produkowany jest popularny lek regenerujący wątrobę o nazwie Sylimarol. Jednak efektywność nie przetworzonych przemysłowo nasion jest znacznie wyższa. Szerokie spektrum zastosowania ostropestu obejmuje nie tylko zatrucia pokarmowe, ale także zatrucia śmiercionośnymi grzybami.

Olej lniany również może pomóc, ponieważ ogranicza wzrost szkodliwych drobnoustrojów jelitowych.

Profilaktyka zatruć. Jak zapobiegać zatruciom?


Zatrucie pokarmowe nie zawsze jest spowodowane jedzeniem poza domem - często wywołuje je potrawa sporządzona w warunkach domowych, szczególnie gdy nie zachowuje się wymienionych poniżej zasad:

  • przed i po pracy w kuchni starannie umyj ręce, by nie przenosić gronkowców, stale znajdujących się na skórze i gardle
  • unikaj surowych pokarmów zawierających białko tj. ryby, dziczyzna, mięso, mleko, jaja, sushi, surowe ostrygi, sałatki z dodatkiem surowego jajka, kogiel-mogiel; nie używaj pękniętych jajek; wszystkie surowe potrawy mogą zawierać drobnoustroje
  • nie próbuj surowych produktów przed przyrządzeniem
  • surowe produkty sparz wrzątkiem lub włóż do zamrażalnika, bakterie nie mnożą się w temperaturze powyżej 65,5°C i poniżej 4,5°C
  • obróbka cieplna jest jedynym sposobem dającym gwarancję zniszczenia wszystkich szkodliwych bakterii, dlatego mięso piecze się, gotuje i smaży aż nie ustąpi różowa barwa, drób dopóki nie zniknie czerwone zabarwienie wokół stawów, a ryby aż zaczną się rozdzielać na płaty
  • przygotowując mięso w mikrofalówce, korzystaj z termometru do pomiaru temperatury i oceń czy upiekło się do końca
  • sok z surowego mięsa nie powinien wchodzić w kontakt z innymi produktami, gdyż może przenieść szczególnie niebezpieczne drobnoustroje na produkty dotąd nieszkodliwe
  • mięso odmrażaj w lodówce, ponieważ bakterie mogą rozmnażać się na jego powierzchni, podczas gdy wnętrze jest jeszcze zamrożone
  • jedzenie przechowuj w lodówce nawet jeśli jeszcze jest ciepłe, duże porcje schładzaj po podzieleniu na mniejsze
  • używaj osobnych desek i noży do krojenia i obróbki surowego mięsa, a po użyciu starannie je umyj 
  • dokładnie czyść otwieracze do konserw, zwłaszcza w trudno dostępnych miejscach
  • często zmieniaj gąbki do zmywania i korzystaj z papierowych ręczników kuchennych do wycierania blatów
  • nie zostawiaj jedzenia w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny; bakterie rozwijają się w potrawach z dodatkiem mięsa, jaj, w ciastkach z kremem, sosach, sałatkach jarzynowych trzymanych poza lodówką
  • zrezygnuj ze zbierania grzybów, jeśli nie potrafisz ich rozpoznać
  • nie spożywaj żadnego zawekowanego przetworu, przed 20-minutowym przegotowaniem 
  • nie próbuj żadnych pokarmów wyglądających podejrzanie: pęknięte słoiki, wzdęte puszki, uwypuklone denko, zmętniałe płyny; przy których otwieraniu słychać świst lub czuć niemiły zapach - takie produkty należy zniszczyć, nie dopuszczając do nich zwierząt!

Zatrucia pokarmowe. Porada lekarska


Zatrucia pokarmowe u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub chorych z upośledzoną odpornością wymagają szczególnej uwagi i troski. Niepokojące objawy, które wymagają konsultacji lekarskiej to:

  • utrudnienie połykania, mówienia lub oddychania
  • zaburzenia widzenia, osłabienie mięśni lub ich porażenie, szczególnie po spożyciu grzybów, przetworów z puszek lub owoców morza
  • gorączka powyżej 38°C
  • uporczywy ból brzucha
  • silne wymioty, nawet po stopniowym przyjmowaniu płynów
  • intensywna biegunka trwająca dłużej niż dobę
  • obecność krwi w stolcu
  • odwodnienie: silne uczucie pragnienia, suchość w ustach, mała ilość oddawanego moczu, fałd skóry pozostały po uszczypnięciu

Tematy pokrewne

Ból brzucha
Gorączka
Kac
Oczyszczanie organizmu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz