Liść oliwki i czosnek. Zioła na odgrzybienie organizmu

Grzybica ogólnoustrojowa znana jest także jako kandydoza lub drożdżyca. Choroba powoduje szereg trudnych do rozpoznania objawów, np. nudności, bóle brzucha, bezsenność, biały osad na języku, kłopoty z koncentracją. Leczenie infekcji grzybiczej wspomaga olej z oregano, liść oliwny i czosnek.

Grzybica organizmu, czyli kandydoza


Grzybica ogólnoustrojowa organizmu to choroba, podczas której drożdżak (grzyb Candida albicans) atakuje narządy wewnętrzne i zaburza ich funkcjonowanie. Grzyb Candida to naturalny składnik jelita grubego, który zaczyna przerastać i wydzielać toksyny na skutek zachwiania równowagi mikroflory jelitowej. Pierwsze objawy grzybicy to: zaparcia, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia i zwiększony apetyt na słodycze. Brak reakcji i wszczęcia procesu wspomagającego odgrzybianie organizmu powoduje rozwój choroby i przenoszenie się drożdżaków na kolejne narządy, np. migdałki i zatoki. Grzyby mogą zaatakować nawet mózg, powodując: bóle głowy, kłopoty z pamięcią i koncentracją, stany depresyjne i bezsenność. Ostatnim etapem zatrucia organizmu jest sepsa.

Czynniki sprzyjające rozwojowi grzybicy


Najczęściej przyczyną rozwoju kandydozy jest zła dieta – bogata w węglowodany, będące pożywieniem dla grzybów, i zawierająca niewielkie ilości błonnika oraz witamin z grupy B.

Rozwojowi grzybicy sprzyjają ponadto następujące czynniki:

  • długotrwałe zażywanie antybiotyków,
  • częsty stres,
  • dializy,
  • środki antykoncepcyjne,
  • zabiegi operacyjne,
  • zatrucia metalami ciężkimi (np. rtęcią, ołowiem),
  • używki,
  • chemioterapia.

Ziołowe sposoby na odgrzybianie organizmu


Leczenie infekcji grzybiczej wspomaga czosnek, olejek z oregano i liść oliwki

  • liść oliwny – neutralizuje grzyby Candida. Znajduje się w nim oleuropeina – przeciwutleniacz, który działa przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Liść oliwny dostępny jest w formie tabletek sprzedawanych bez recepty. Zaleca się zażywanie 1-2 tabletek dziennie, obficie popijanych wodą niegazowaną;
  • czosnek – zawarta w czosnku allicyna uniemożliwia grzybom wchłanianie pożywki – glukozy, a tym samym hamuje ich rozwój. Czosnek można jeść na surowo, dodając go np. do sałatek i kanapek. Warto też przygotować napar z czosnku – pięć ząbków czosnku oczyścić z łupin, drobno posiekać i zalać wrzątkiem (250 ml). Całość gotować przez 3 minuty. Pić filiżankę naparu małymi łykami przez cały dzień;
  • olej z oregano – działa przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie. Karwakrol zawarty w olejku blokuje rozwój drożdżaków i zapobiega nawrotom choroby. Olej z oregano można stosować w formie suplementu diety, zażywając 1-2 tabletki dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz