- Naturalne herbaty - skąd się biorą?
- Jakie są właściwości herbaty?
- Rodzaje herbaty naturalnej

Naturalne herbaty - skąd się biorą?
Herbata znana jest już od prawie dwóch tysięcy lat. Zazwyczaj hodowana jest na specjalnych plantacjach, a jej krzewy mają wysokość około półtora metra. Natomiast w warunkach naturalnych herbata osiąga rozmiary wysokiego drzewa, a najsłynniejsze okazy można spotkać w prowincji Yunnan. Rosną one tam od 1700 lat i mają wysokość nawet 32 metrów.
Naturalne herbaty, które de facto dostępne są także na stronie https://www.izielnik.pl/herbaty, uprawia się na kwaśnej glebie w klimacie ciepłym i wilgotnym, na około dwóch tysiącach metrów. Do podstawowych odmian zaliczyć można chińską Camellia sinensis oraz indyjską Camellia assamica.
Pierwsze zbiory następują po około trzech latach, choć w niektórych przypadkach okres ten może się wydłużyć do nawet pięciu lat. Co istotne, czynność powtarza się przez cały rok, co dziesięć dni. Zerwane listki leżakują przez dwanaście godzin na stołach z materiałowej siatki, gdzie ulegają procesowi więdnięcia i tracąc przy tym większość wody. W zależności od tego, czy ma to być naturalna herbata liściasta, czy granulowana, albo się je rozrywa, albo zgniata i formuje w kulki.
Jakie są właściwości herbaty?
Herbata posiada wiele właściwości prozdrowotnych, które wykorzystywane są w medycynie niekonwencjonalnej. Posiada ona w swoim składzie przede wszystkim flawonoidy, które neutralizują wolne rodniki, a nadmiar ich szkodzi organizmowi. Mimo iż nie jest to jeszcze potwierdzone naukowo, bardzo często wspomina się, że katechiny znajdujące się w herbacie wspomagają walkę z miażdżycą oraz zawałem serca. Ponadto obniżają one szkodliwy cholesterol.
W opiniach ludzi można spotkać się ze stwierdzeniem, że zielona herbata wzmacnia działanie leków przeciwnowotworowych oraz przeciwdziała chorobie nowotworowej. Warto dodać, że w Chinach, gdzie spożycie herbaty jest największe, notuje się najmniej zachorowań na raka prostaty. Natomiast dermatolodzy i kosmetolodzy twierdzą, że picie herbaty wpływa korzystnie na kondycję skóry.
Herbata zawiera w sobie również odmianę kofeiny, nazywaną teiną, która dodaje sił. Według badań znajduje się w niej nawet 50 mg kofeiny na 160 ml napoju, a więc znacznie więcej niż w popularnej małej czarnej w tej samej ilości.
Ponadto zawartość taniny wykazuje działanie odtruwające organizm, szczególnie w przypadku metali ciężkich, czy alkoholu.
Uwaga! Garbniki zmniejszają zdolności organizmu do wchłaniania żelaza z pożywienia. Zbyt duże spożywanie herbaty może także powodować bezsenność, kołatanie serca i drżenie mięśni.
Rodzaje herbaty naturalnej
Herbata naturalna dzięki swojej popularności występuje w kilku odmianach. Najczęściej spożywana jest oczywiście czarna, która jest z całkowicie sfermentowanych liści suszonych gorącym powietrzem. Jest to napar o ciemnej barwie i intensywnym aromacie oraz zapachu.
Herbata zielona jest zrywana i pozostawia się ją tylko do lekkiego przeschnięcia. Następnie jest podgrzewana, aby proces fermentacji nie przebiegł zbyt intensywnie. Zielony napój ma barwę cytrynowo-żółtą, gorzki smak i zawiera mniej kofeiny oraz garbników.
Wśród innych popularnych herbat można wymienić jeszcze czerwoną, białą i żółtą. Każda z nich wykazuje inne działanie, ze względu na odmienne właściwości.
Ja lubię różne pyszne herbaty, ale ziołowa raz dziennie musi być. Sprawdza się w wszystkich dolegliwościach i lepszym trawieniu przez cały dzień.
OdpowiedzUsuńnajbardziej lubię zieloną i czerwoną herbatę :) dużo cennych właściwości zdrowotnych
OdpowiedzUsuń