Przyczyną nadmiernego odbijania są orzeźwiające napoje gazowane, piwo oraz połykana ślina, która zawiera pęcherzyki powietrza, a także połykanie powietrza w czasie posiłku.
Domowe sposoby na bekanie. Łagodzenie odbijania
Kontrola powietrza w żołądku. Trzeba sobie uzmysłowić, że powietrze jest stale połykane a każde połknięcie to nawet 100ml powietrza w żołądku. Dodatkowo wiele osób połyka za dużo śliny, co także wywołuje problemy z odbijaniem.
Rozwiązaniem jest osłabienie nawyku przełykania, a najłatwiej to osiągnąć poprzez uświadomienie sobie, że robi się to zbyt często - to automatycznie wytłumi ten odruch.
Należy też zmienić kilka przyzwyczajeń powodujących nadmierne odbijanie:
- ograniczyć napoje gazowane
- powoli jeść zawsze z zamkniętymi ustami
- dokładnie przeżuwać pokarm przed połknięciem
- nie żuć gumy
- nie pić z puszki, butelki lub przez słomkę
- unikać potraw z dużą zawartością powietrza tj. lody, suflety, omlety i bita śmietana
Nawykowe połykanie powietrza powoduje odbijanie o charakterze ciągłym. W tym przypadku pomocna jest metoda z ołówkiem, korkiem lub palcem. Należy na jednej z tych rzeczy zacisnąć zęby, co uniemożliwia zamknięcie ust i utrudnia połykanie powietrza.
Dieta. Osoby jedzące dużo i szybko mogą cierpieć na odbijanie przewlekłe. W tym przypadku należy ograniczyć spożycie potraw wytwarzających gaz w górnym odcinku przewodu pokarmowego tj. surówki z olejem, margaryna i śmietana.
Leki z dymetykonem (np. Espumisan) skutecznie łagodzą odbijanie. Dymetykon zamienia duże pęcherze gazu w żołądku na małe pęcherzyki, co umożliwia ich wchłonięcie poprzez ściany jelit oraz skuteczniejszą eliminacje gazu wraz z perystaltyką jelit.
Lepiej nie powstrzymywać odbijania, gdyż jest to naturalny odruch organizmu. Powstrzymywanie może prowadzić do wzdęć i bólu brzucha. Najlepiej odbić, ale...cicho :)
Triphala to mieszanka ziół z indyjskiej Ayurvedy regulująca trawienie, w tym skutecznie ograniczająca gazy w przewodzie pokarmowym.
Tematy pokrewne
Czkawka
Mdłości
Zatrucie pokarmowe
Zgaga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz