Dieta wątrobowa. Czego nie jeść a co jeść na wątrobę?

» Stale aktualizowany, w pełnej wersji artykuł o diecie na wątrobę na LeczeniePRO.pl/oczyszczanie-wątroby-regeneracja/#dieta_wątrobowa »

Przestrzeganie poniższych zaleceń diety wątrobowej sprzyja procesowi samooczyszczenia wątroby, przygotowuje do procedury oczyszczającej z kamieni i jest zalecane po niej.

Czego nie jeść, unikać lub mocno ograniczyć w diecie wątrobowej?


Nie jeść bez uczucia głodu i kończyć posiłek po pojawieniu się uczucia sytości – nie przejadać się! Spożywanie posiłków bez uczucia głodu zmusza wątrobę do nadmiernego wysiłku, co prowadzi do jej przeciążenia, któremu sprzyja także kontynuowanie jedzenia pomimo odczucia sytości.

Przejadanie się wywołuje wzmożoną produkcję cholesterolu przez wątrobę, co zaburza skład żółci oraz deficyt enzymów trawiennych potrzebnych do strawienia nadmiaru pokarmu. Niestrawiona żywność staje się pożywką dla bakterii chorobotwórczych wydzielających toksyny. Dlatego zalecane jest 5 małych posiłków zamiast 3 dużych, codziennie mniej więcej o tych samych porach. Kolacja powinna być zjedzona minimum 2 godziny przed snem.

Nie jeść w stresie i w innym stanie napięcia emocjonalnego, gdyż wówczas krew odpływa z jelit i wątroby do innych narządów. Jedzenie w takiej sytuacji skutkuje wzdęciami z powodu słabego trawienia.

Unikać białego cukru (rafinowany, oczyszczony) oraz syntetycznych słodzików (np. aspartam) obecnych w produktach bezcukrowych, dietetycznych i dla diabetyków. Nadmiar przetworzonego cukru w diecie (słodycze, dżemy, konfitury itp.) podnosi stężenie tłuszczów we krwi (cholesterol, trójglicerydy), co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia chorób krążeniowych, sprzyja stłuszczeniu wątroby i rozrostowi nieprzyjaznych drożdży (grzybica), natomiast nienaturalne słodziki (np. słodkie niekaloryczne napoje) są toksyczne dla wątroby, wywołują hipoglikemię i zmęczenie.

Alternatywą dla słodyczy są świeże / suszone owoce, owoce z parowaru, miód, melasa, stewia, jednak jak zawsze w rozsądnych ilościach.

Unikać białej mąki i produktów pochodnych. Pieczywo najbezpieczniej kupować u sprawdzonych dostawców lub samodzielnie przygotowywać wypieki na naturalnym zakwasie. Pieczywo wypiekane na masową skalę może zawierać syntetyczne związki chemiczne dodatkowo obciążające wątrobę, wywołujące wzdęcia i podrażnienie jelit.

Unikać nadmiaru tłuszczy zwierzęcych (nasycone kwasy tłuszczowe), które mogą uszkodzić wątrobę, w tym potraw smażonych, masła, smalcu i tłustego nabiału. Śmietanę w zupach i sosach należy zastąpić chudym jogurtem.

Zwiększyć podaż chudego mięsa np. z drobiu i zdrowych tłuszczy z ryb, (tranu), oleju lnianego i kokosowego. Źle zbilansowana dieta powoduje, że wątroba produkuje cholesterol ldl i zbyt mało hdl, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Unikać odgrzewania potraw gotowanych (m.in. mięsnych) i spożywać zawsze świeżo przygotowane. Nigdy nie wolno więcej niż 1x odgrzewać gotowanej potrawy, gdyż rozmnażają się w niej chorobotwórcze bakterie. Ich nadmiar we krwi może wywołać poważną chorobę i trwale uszkodzić wątrobę. Dlatego nie warto jadać w fast foodach i innych niepewnych jadłodajniach oraz zawsze pamiętać o myciu rąk przed jedzeniem.

Unikać żywności przetworzonej i paczkowanej z zawartością konserwantów i innych dodatków. Nie tylko one zbędnie obciążają wątrobę – w takich produktach drobnoustroje chorobotwórcze utrzymują stan uśpienia i jeśli znajdą się w jelitach rozpoczynają gwałtowny proces namnażania, co dodatkowo obciąża wątrobę.

Unikać produktów o potencjale alergicznym. Podrażnienie jelit i zespół jelita drażliwego są najczęściej wywoływane przez pszenicę i mleko oraz ich przetwory (pieczywo pszeniczne, ser, śmietana, lody, czekolada itp.), ponieważ zawierają reaktywne białka (odpowiednio gluten i laktoza), na które organizm może reagować negatywnie.

Unikać potraw powodujących zaparcia. Regularne wypróżnienia to regularne usuwanie zanieczyszczeń wyprodukowanych przez wątrobę.

Unikać narkotyków, papierosów i alkoholu – nawet kilkudniowa abstynencja korzystnie wpływa na wątrobę – oraz picia przesadnych ilości kawy.

Unikać leków, w tym przeciwbólowych zbędnie obciążających wątrobę. Stosować niezbędne lekarstwa tylko w przypadku bezwzględnej konieczności. Stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych lub leczenie hormonalne wymaga systematycznej kontroli stanu wątroby!

Co jeść i pić w diecie na wątrobę?


  • Najlepsze przekąski dla wątroby to świeży sok, owoc, warzywo, porcja surówki lub szklanka wody.
  • Najlepsza żywność organiczna/ekologiczna, która nie miała kontaktu ze środkami chemicznymi.
  • Najlepiej gotować na parze, piec w foli/naczyniach żaroodpornych lub dusić.

Minimum 2 litry płynów dziennie, w tym woda mineralna z sokiem cytrynowym, zielona herbata i napary ziołowe. Wodę należy pić w małych, częstych porcjach przez cały dzień, ale unikać przyjmowania dużych objętości płynów podczas posiłków i o poranku – woda jest szczególnie wskazana wieczorem, co korzystnie wpływa na nerki.

Optymalne nawodnienie organizmu umożliwia produkcję odpowiedniej ilości żółci, czyli 1-1,5l dziennie, co zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Zatkana wątroba generuje tylko 0,25l żółci dziennie!

Zwiększyć podaż białka roślinnego m.in. z roślin strączkowych (soja, fasola, groszek, groch, soczewica), ziaren zbóż, orzechów (tylko świeże i surowe – przetworzone np. mielone wietrzeją, a tłuszcz w nich zawarty jełczeje i jest szkodliwy dla wątroby) i nasion (babka jajowata, dynia, słonecznik, sezam, siemię lniane).

Zalecane są także kiełki, ponieważ podczas procesu kiełkowania roślin rosną właściwości oczyszczające wątrobę. Białko zwierzęce z jajek, odtłuszczonego nabiału, chudego mięsa, drobiu jest dozwolone.

Regularne spożywanie świeżych warzyw i owoców dostarcza niezbędnych witamin oraz enzymów, co zmniejsza zaangażowanie wątroby w procesy trawienne. Osoby ze słabym trawieniem, które po jedzeniu mają wzdęcia i są ociężałe, powinny przed posiłkiem przyjmować suplementy na trawienie lub zjadać surowy owoc / warzywo / świeży sok z wyciskarki wolnoobrotowej (zawierają enzymy wspomagające trawienie – np. śniadanie zacząć od soku, obiad od owocu, kolacje od surówki).

Warzywa na wątrobę to brokuły, brukselka, karczoch, kalafior, kapusta, sałata, szparagi, seler, natka pietruszki, buraki, szpinak, marchew. Surowe zielone warzywa liściaste są źródłem chlorofilu usuwającego toksyny z krwi. Natomiast warzywa bogate w związki siarki usprawniają odtruwanie: czosnek, cebula, rzodkiew.

Owoce na wątrobę to cytrusy (m.in. pomarańcze, cytryny), mango, winogrona, banany, papaje.

Przyprawy na wątrobę to imbir, cynamon, kurkuma, koper, kolendra, pietruszka, słodka papryka, majeranek, bazylia.

Omega-3 (m.in. ryby, tran i olej lniany). Permanentne stosowanie naturalnych suplementów obniżających stężenie cholesterolu jak omega3 lub lecytyna powoduje usuwanie cholesterolu z układu krwionośnego do wątroby, dlatego przed jej oczyszczeniem warto włączyć je do diety. Jest to sposób zapobiegający rozwojowi miażdżycy i zalecany pacjentom z istniejącą miażdżycą oraz nadciśnieniem. Dodatkowo kwasy tłuszczowe Omega3 korzystnie stymulują wątrobę.

Tauryna hamuje aktywność komórek gwiaździstych odpowiedzialnych za włóknienie tkanki towarzyszące chorobom wątroby oraz wykazuje istotne znaczenie w procesie samozniszczenia zwłókniałych komórek. Produkty bogate w ten aminokwas to ryby i owoce morza, podroby zwierzęce oraz mięso. Dostępne są także suplementy.

Witamina B6, C i E są szczególnie ważne (właściwości krwiotwórcze i ochronne), dlatego dieta powinna obfitować w naturalne źródła tych składników odżywczych.

  • B6: drożdże, w tym produkty drożdżowe np. bułka drożdżowa, produkty pełnoziarniste, otręby pszenne, brązowy ryż, soczewica, warzywa strączkowe, ryby, nabiał, jaja, drób, wątroba, migdały, słonecznik, fasola, suszone brzoskwinie, orzechy ziemne, kasza gryczana, ziemniaki, banany, szpinak, sałata, kapusta, brukselka, brokuły, kalafior.
  • C: śliwki Kakadu, jagody camu camu, wiśnie Acerola (wyciąg), owoce dzikiej róży, rokitnik, zielona papryczka chili, nać pietruszki, czarna porzeczka i czerwona papryka.
  • E: oleje roślinne (olej słonecznikowy, arganowy, sojowy, kukurydziany, oliwa z oliwek), orzechy (migdały, włoskie, ziemne), ziarna zbóż, pieczywo pełnoziarniste, tłuste ryby, margaryna, jaja, marchewka, kiełki pszenicy, czosnek, zielone warzywa liściaste (brukselka, sałata, szpinak, kapusta), spośród suplementów godnym uwagi jest Bioastin.

Cynk, selen, magnez, potas to 4 najważniejsze minerały w procesie detoksykacji. Cynk i selen, tak samo jak witamina B, odgrywają zasadniczą rolę w usuwaniu rtęci i innych metali ciężkich. Magnez i potas odgrywają rolę pomocniczą, ale niezbędną.

  • Najlepsze źródła cynku: owoce morza m.in. ostrygi (najbogatsze źródło cynku), małże, kraby i ryby, mięso (np. wątróbka), ziarna słonecznika, sezamu, pestki dyni i nasiona roślin strączkowych, orzechy m.in. ziemne i pekanowe, kiełki m.in. pszenicy, warzywa (zielone liściaste, kapusta, ogórek, seler, zielony groszek) jajka, twarde sery, chude mleko, pieczywo pełnoziarniste, musztarda ziarnista, drożdże m.in. piwne.
  • Najlepsze źródła selenu to orzechy brazylijskie, ryby i owoce morza, nieoczyszczona sól morska lub kopalna, produkty pełnoziarniste, w tym mąka z pełnego przemiału (pszenica, brązowy ryż, owies), pestki dyni, nasiona słonecznika, kiełki pszenicy, drób, chude mięso, jajka, drożdże, czosnek, cebula, grzyby, pomidory.
  • Największe naturalne źródła magnezu to pestki dyni, otręby i zarodki pszenne, naturalne kakao gorzkie, migdały, kasza gryczana, soja, fasola biała, czekolada gorzka, orzechy pistacjowe i laskowe, płatki owsiane, ciecierzyca, groch, szpinak, banan, makrela, dorsz oraz woda wysokozmineralizowana i azjatycka przyprawa nigari.
  • Najbogatsze naturalne źródła potasu to suszone morele, kiełki jęczmienia, suszona fasola, soczewica, zielony groszek, kakao, suszone figi, rodzynki, migdały, pietruszka, rzodkiewka, awokado, pierś indycza, banany, melony, łosoś, ziemniaki, szpinak, szparagi, seler, brązowy ryż, kiwi, pomidory, grapefruity.

Sprawdź recenzję z analizą składu suplementów diety typu PREMIUM: Omega 3 EPA + DHAWitamina B ComplexWitamina C - 3 źródła naturalne + 3 wzmacniacze, w tym selen!Magnez + Cynk + Witamina B6 »

Dieta według powyższych wytycznych jest podstawą leczenia chorej wątroby oraz jej efektywnego oczyszczania i regeneracji. Oczywiście stałe przestrzeganie zasad diety wątrobowej jest najkorzystniejsze, szczególnie dla osób otyłych!

Gotowy program oczyszczania organizmu Natural Swiss z 5%-owym kodem promocyjnym »

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz