Medycyna naturalna. Kiełki i ich hodowla

» Stale aktualizowany artykuł o hodowli kiełków na LeczeniePRO.pl/kiełki »

Bardzo ważnym środkiem profilaktycznym są skiełkowane nasiona, stanowiące bogate źródło mikroelementów, witamin, chlorofilu i enzymów działających ożywczo na ludzki organizm.

Ich samodzielna hodowla to unikalne i najpewniejsze źródło tych dobroczynnych składników, gdyż nigdy nie miały one jakiegokolwiek kontaktu z jakimikolwiek substancjami chemicznymi wykorzystywanymi do uprawy warzyw ogólnie dostępnych. Ponadto, większość roślin po zbiorze stopniowo traci witaminy, które zostają zachowane w świeżych pędach kiełków. Dlatego świeże kiełki najlepiej jeść przez całe życie! Dla osób nieprzepadających za warzywami stanowią doskonały zamiennik. Dodawane do pożywienia przeciwdziałają chorobom układu pokarmowego, stawów, płuc i skóry.

Spożycie kiełków jako pełnowartościowego pokarmu jest szczególnie zalecane zimą, wiosną i w trakcie choroby, gdy nasz organizm szczególnie dotkliwie odczuwa brak tych niezbędnych do życia składników.

Eksperci zgodnie twierdzą, że najbardziej wartościowe są kiełki wyhodowane w domu. Kiełkować można wszystkie nasiona (szczególnie kiełki roślin strączkowych) i każdy może przygotować produkcję kiełków we własnym domu:

Duży talerz wyłóż wilgotną gazą lub watą, na to połóż namoczone i wypłukane nasiona (strączkowe powinny być namaczane przez 12 godzin). Gaza musi być cały czas wilgotna! Po kilku dniach kiełki są gotowe. Jednak ten sposób sprzyja rozwojowi pleśni. Dlatego jako kompletną i wygodną alternatywę zaleca się kiełkownicę, która składa się z kilku pojemników, zbiornika na wodę i pokrywy nałożonych jedną na drugą. Dna pojemników posiadają rowki, które zapobiegają sklejaniu się nasion i równomiernie je rozkładają. Każdy pojemnik zawiera specjalny wentyl, który odprowadza nadmiar wody i gazy wydzielające się podczas kiełkowania. W naczyniu panuje stabilna temperatura i wilgotny klimat. Sprawdzona jest także hodowla na sitku, jednak należy uważać, aby nie wysiewać zbyt grubej warstwy oraz hodowla w woreczku na strączki (osobiście korzystam tylko z kiełkownicy Vilmorin).

Można spożywać je w całości - ziarenka z korzonkiem, kiełkiem i listkiem, na surowo jako bardzo smaczną przekąskę. Można dodawać je do kanapek, surówek, sałatek, zup, sosów, ziemniaków, kasz, ryżu, klusek, majonezu, jogurtu, twarogu, jajek, mięs, ryb i zapiekanek. Możliwości jest sporo i tylko jeden warunek - nie wolno obrabiać cieplnie, gdyż tracą swoje odżywcze walory.
Niektóre kiełki potrafią zwiększyć zawartość cennych składników w daniu nawet kilkadziesiąt razy!!!
2 łyżki kiełków zawierają dzienną porcję niezbędnych:

  • witamin: A, B, C, E, PP
  • soli mineralnych
  • mikroelementów: mangan, cynk, wapń, fosfor, potas, magnez
  • tłuszczów
  • wartościowego białka
  • błonnika
  • a także: hormony roślinne, antybiotyki, enzymy i olejki zapachowe.

Są również energetyczne i jednocześnie małokaloryczne, dlatego wykorzystuje się je w dietach odchudzających.

Ziarna do kiełkowania można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, choć coraz częściej widzę je także w supermarketach. Najlepsze do kiełkowania, w tym pod względem smakowym są lucerna, pszenica, słonecznik, len, soja, rzeżucha, fasolki azuki i mungo, rzodkiewka, groch i gorczyca.

Poniższe zestawienie kiełków jest w trakcie stałej aktualizacji (ewentualne sugestie mile widziane).

Lista kiełków z opisem


Rodzaj kiełków Czas moczenia Czas kiełkowania Uwagi Długość kiełków Do kiełkownicy
Lucerna (alfalfa)5-6 godzin5 dninajlepiej uprawiać w ciemności i ostatniego dnia wystawić na słońce; tzw. królowa ziaren (pełny zestaw witamin, minerałów i substancji na trawienie; regeneruje miąższ wątroby, śledziony i trzustki oraz odbudowuje florę bakteryjną m.in. jelita grubego)długietak
Burak--można uprawiać w ciemnościdługietak
Ciecierzyca12 godzin3 dniwyrośnięte są gorzkiekrótkietak
Dynia12-16 godzin3 dnipo wykiełkowaniu usunąć łupiny--
Fasola12 godzin5 dnina surowo niejadalne--
Fasola mung12 godzin5 dniłatwe do wyhodowania, można uprawiać w ciemnościdługietak
Fasola adzuki---krótkietak
Gorczyca12 godzin6-12 dniśluz może zatkać syfony w kiełkownicy; działa bakterio-, grzybobójczo, dezynfekująco i oczyszczająco; sprzyja odbudowie flory bakteryjnej jelitdługietak
Groch12 godzin3 dnigroch zwykły i włoski działa jak afrodyzjak; właściwości antymiażdżycowe i odmładzające ze względu na dużą zawartość lizyny - substancji rozpuszczającej złogi cholesterolu--
Gryka--bardzo bogata energetycznie, ociepla i zapobiega przeziębieniom i infekcjom--
Jęczmień12 godzin2-3 dniodżywiają mózg i wzmacniają układ nerwowykrótkietak
Kalarepa czerwonakilka godzin3-4 dni-długietak
Kapusta czerwonakilka godzin3-4 dni-długietak
Koniczyna--można uprawiać w ciemnościdługietak
Kozieradka--można uprawiać w ciemnościdługietak
Kukurydza---krótkietak
Owies4 godziny2-3 dni---
Proso8 godzin3 dni---
Pszenica12 godzin2-3 dni-krótkietak
Rzeżucha6 godzin3-8 dni---
Rzodkiewka4 godziny2 dnidziała bakterio- i grzybobójczo (chroni uprawę w kiełkownicy przed pleśnią), najsmaczniejsza z uprawy w ciemności długietak
Rzodkiew czarna4 godziny2 dnidziała bakterio- i grzybobójczo (chroni uprawę w kiełkownicy przed pleśnią), najsmaczniejsza z uprawy w ciemności długietak
Sezam--zawiera dużo witaminy E i lecytyny; wzmacnia wzrok, włosy, skórę -tak
Siemię lniane
(len)
4 godziny2 dnikiełki trzeba wypłukać ze śluzu; zawiera dużo jodu; rozgniecione kiełki mogą służyć jako okłady w stanach zapalnych skóry lub jako odżywcze maseczki kosmetyczne--
Słonecznik12 godzin2-3 dniwyrośnięte są gorzkie; wzmacnia układ krążenia; pomaga w chorobach skóry np. przy trądziku--
Soczewica12 godzin3 dniłatwe do wyhodowaniakrótkietak
Soja12 godzin3 dnitrochę śluzu--
Żyto12 godzin2-3 dni---

Wskazówki do hodowli kiełków w kiełkownicy


  • kiełki długie najlepiej hodować na ostatniej, najwyższej szalce kiełkownicy - można z niej zdjąć pokrywkę jeśli hamuje ona wzrost kiełków
  • zawsze na jednej szalce (lub jako domieszka do innych kiełków) powinny rosnąć kiełki grzybobójcze, które ochronią całą hodowlę przed rozwojem pleśni (rzodkiew, rzodkiewka, gorczyca)
  • na polskim rynku są dostępne kiełkownice dwóch firm: BioNatura i Vilmorin - druga jest lepsza ze względu na ciemny kolor tworzywa (większość kiełków nie lubi jasnego światła) oraz efektywniejsze działanie syfonów pomiędzy szalkami
  • najlepiej 2x (min.1x) dziennie należy wlewać do kiełkownicy 0,5l niefiltrowanej przegotowanej chłodnej wody (lub oligoceńska, źródlana), a po zgromadzeniu jej na dolnej szalce wylać; ziarna nie wolno trzymać zanurzonego w wodzie
  • aby nie dusić kiełków należy godzinę po ich podlaniu ułożyć szalki i pokrywkę lekko przechylone, tak żeby zapewnić swobodny dostęp powietrza do uprawy na każdej szalce
  • syfony powinny być ułożone naprzeciw - nie jeden pod drugim, tak aby spływająca woda namaczała kiełki na całej powierzchni szalki
  • kiełkownica powinna stać w jasnym, ale nie nasłonecznionym miejscu, choć można spotkać porady mówiące, że lepsze są miejsca zaciemnione - osobiście stosuje drugi wariant wychodząc z założenia, że kiełki naturalnie kiełkują najczęściej w ziemi, czyli w ciemności
  • stała temperatura otoczenia, najlepiej 18-21°C
  • po zbiorze wyhodowanych kiełków należy je przepłukać pod zimną wodą, świeże kiełki można przechowywać w lodówce do 3 dni, choć najlepiej je od razu zjeść

Przechowywanie kiełków


Niewskazane jest przechowywanie kiełków w woreczkach foliowych lub szczelnie zamkniętych plastykowych pojemnikach, ponieważ mogą rozwinąć się grzyby, bakterie, pleśnie i drobne robaczki.
Nie powinno się trzymać kiełków w lodówce, najlepiej jeść je świeże.

Kiełki na tle historii


» ziarna kiełkowano dla celów prozdrowotnych na Dalekim Wschodzie przez tysiące lat; cesarz Chin Shen Wung, który żył 2800 lat p.n.e. ma w tej dziedzinie szczególne zasługi; dzielił on kiełki na 3 typy lecznicze:

  • budzące nowy organizm
  • zachowujące organizm w zdrowiu
  • zapobiegające starzeniu się

» w XVIII wieku kiełki dotarły do Europy; marynarzom podczas długich rejsów zalecano jedzenie skiełkowanego jęczmienia, aby zapobiec szkorbutowi

» gotową alternatywą dla kiełków jest tzw. superżywność

Tematy pokrewne

Dieta
Ziołolecznictwo
Apiterapia
Sokoterapia
Warzywa i przyprawy lecznicze
Głodówka
Węgiel, glina, kefir, masaż
Oczyszczanie organizmu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz