Głód mimo negatywnego znaczenia według wielu ekspertów uważany jest za dobrą metodę profilaktyczną a nawet leczniczą. Głodówka powinna trwać maksymalnie 40 dni a większość jej typów wymaga kontroli lekarskiej. Poniżej są wymienione propozycje głodówek, które można stosować bez opieki lekarza i bez obaw o swoje zdrowie.
Głodówki profilaktyczne
dla zachowania zdrowia, młodości i pięknej cery
- Post 5-7 dniowy raz w miesiącu. Należy pić tylko czystą wodę (a na początku postu wywar z ziemniaków), albo herbaty owocowe (najlepiej z dzikiej róży). Po zakończeniu głodówki przez kilka dni należy jeść owoce, a później normalna dieta - pierwszy posiłek to np. kefir, ryż. Podczas postu najgorsze są pierwsze 2-3 dni, potem uczucie głodu mija i człowiek czuje się coraz lepiej - organizm spala wszystkie odpadki w nim zalegające, następuje regeneracja, oczyszczenie, wręcz odmłodzenie. Wprowadzenie pół litra ciepłej wody do odbytu poprawia opróżnianie jelit z toksyn. Robimy to sami za pomocą np. gumowej gruszki.
- Post 24 godzinny raz w tygodniu.
- Dzień owocowy raz w tygodniu. Należy jeść tylko owoce lub pić soki (z dodatkiem soku z cytryny - 1 łyżka na pół litra).
Głodówki lecznicze
Choroba trwająca kilka dni wymaga stałego nawadniania - należy pić wodę, herbaty owocowe i ziołowe (najlepiej z dzikiej róży) lub wodę z miodem (» Apiterapia).
Natomiast najlepszym pokarmem podczas choroby są soki owocowe i warzywne (np.sok z ogórków czy pomidorów, » Sokoterapia), owoce cytrusowe (wit.C), surówki i zupy warzywne.
Dopuszczone są pokarmy mączne (kasza, płatki, chleb) i definitywnie zakazane produkty zwierzęce (mięso, mleko, sery, jaja). Ważna reguła - jeśli jeść, to między innymi surowiznę.
Po 2-3 dniach kuracji głodowej organizm przestawia się - zaczyna spalać złogi chorobotwórcze, pobudza układ odpornościowy, komórki regenerują się a toksyny zostają wydalone.
• Przeciwwskazania: wychudzenie i niedożywienie, wycieńczenie, cukrzyca, nadczynność tarczycy, gruźlica, zapalenia i wrzody żołądka, nieżyty jelit, rekonwalescencja po chorobach, osłabienie starcze, ciąża i karmienie piersią.
• Najlepsze pory roku do stosowania głodówki:
- wiosna - zimą ludzie odżywiają się gorzej niż wiosną czy latem, czego efektem jest zmęczenie wiosenne
- jesień - post zwiększa odporność na infekcję i przeziębienia
• Wskazania do głodówki:
Uwaga! Post zmienia psychikę - łatwiej odstawić leki i czuć większą ufność we własne siły.
- grypa
- przeziębienie
- gorączka
- zaburzenia snu i bezsenność
- podatność na infekcję
- nadwaga
- choroby serca i krążenia
- nadciśnienie
- angina pectoris
- żylaki
- zaburzenia przemiany materii i organów trawiennych
- choroby narządów płciowych i dróg moczowych (pod kontrolą lekarza)
- bezpłodność
- choroby skóry
- choroby reumatyczne
- migrena
- jaskra
- parodontoza
- nowotwory
• Głodówki można podzielić na
- okazjonalne - jeden lub kilka dni nieregularnie
- przełączające - 1-2 dni, raz w tygodniu
- zerowe - 5-7 dni
- niepełne - 7-10 dni
Dłuższe posty powinny być konsultowane i kontrolowane przez lekarza.
Przykładowa głodówka 7 dniowa
- tydzień przedpostny: zmiana złych nawyków żywieniowych
- dzień 0: owoce i warzywa, uspokojenie psychiczne, rezygnacja z leków i używek
- post:
- początek dnia: gimnastyka, głębokie wdechy, prysznic; następnie należy wypić 3 szklanki ciepłej wody z 1 łyżeczką soli glauberskiej na oczyszczenie jelit, ewentualnie lewatywa; czynności te należy powtarzać w 1, 3, 5 i 7 dniu terapii
- codziennie należy pić 10-12 szklanek płynu, najlepiej wodę (przegotowana lub mineralna niegazowana), ewentualnie herbaty ziołowe; wieczorem najlepiej wypijać napar z kozłka lekarskiego, melisy lub chmielu
- dużo spacerów
- codzienne okłady z gorącej lnianej szmaty na wątrobę przykrytej kocem oraz zajadanie nasion ostropestu plamistego wspomagają funkcje detoksykacyjne wątroby
- częste kąpiele zmywają nieprzyjemne wyziewy skóry
- relaks i wspomniane okłady na wątrobę w porze obiadowej
- wskazane jest dużo snu.
Przerwanie głodówki
Do normalnej (zdrowej) diety należy wracać stopniowo:
- pierwszy dzień:
- śniadanie: 3-4 szklanki wody z dodatkiem miodu
- drugie śniadanie: kompot z jabłek plus miód
- obiad: czysty wywar z jarzyn
- podwieczorek: kompot z jabłek
- kolacja: szklanka wywaru z jarzyn, kromka pieczywa chrupkiego,
- przez cały dzień należy wypić 10-12 szklanek płynu
- drugi dzień:
- śniadanie: 2 szklanki wody z odrobiną soli glauberskiej, 2 szklanki herbaty ziołowej, 1-2 kromki pieczywa chrupkiego
- drugie śniadanie: utarte jabłko
- obiad: ziemniaki, sałata, duszone warzywa bez tłuszczu, po obiedzie wypoczynek i okład na wątrobę
- kolacja: 2 kromki pieczywa chrupkiego, pomidor, herbata z miodem
Oczyszczenie organizmu solą glauberską najlepiej stosować regularnie, alternatywnie może być lewatywa - gruszką należy wprowadzić 0,5-1 litra ciepłej wody (37°C).
Przykładowa głodówka z sokami
spożywanie świeżych soków z naturalnych produktów bez cukru, drobne łyczki dobrze zmieszane ze śliną
- dzień przedpostny - jak wcześniej
- 8-10 dni kuracji sokowej:
- rano: gimnastyka i toaleta, 1 szklanka wody mineralnej i sok
- przed południem: 1-2 szklanki herbaty ziołowej
- południe: sok, relaks z okładem wątroby
- po południu: sok
- wieczorem: sok
- jeśli pijemy soki nierozcieńczone, to dodatkowo 8-10 szklanek wody
- co drugi dzień lewatywa lub ciepła woda z solą glauberską (40g na 0,75 litra).
- soki należy przygotowywać z różnych owoców i warzyw
- zalecane zioła to trybula, bazylia, rumianek lekarski, koper, ogórecznik, tymianek, szałwia, głóg, skrzyp polny, kozłek lekarski, babka lancetowata, podbiał, brzoza.
Dzienna porcja soku
- owocowy 300 g
- warzywny 300 g
- ziołowy 150 g
łącznie 8-12 szklanek (nie wolno mieszać rodzajów soków).
Zakończenie kuracji sokowej
- dzień pierwszy - pić soki ale z dodatkiem miodu, mleka sojowego lub płatków owsianych
- dzień drugi - jak w pierwszym + surówka z warzyw z olejem roślinnym i otrębami, także utarte jabłko lub rozgnieciony banan
Pomocne publikacje
Tematy pokrewne
Dieta
Kiełki
Ziołolecznictwo
Domowa apteczka
Oczyszczanie organizmu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz