Wiele osób codziennie pije wywary ziołowe, co jest błędem - ziołolecznictwo nie jest dla zdrowych ludzi, z wyjątkiem specyfików przeznaczonych do profilaktyki. Człowiek uodparnia się na zioła (podobnie jak na inne substancje w nadmiarze), dlatego kuracje lecznicze nie powinny trwać dłużej niż miesiąc, później przerwa minimum 14 dni.
Z ziołolecznictwa korzysta ponad 80% populacji. Do końca lat 50-tych XX wieku 2/3 klasycznych leków wytwarzano na bazie roślinnej. Obecnie wiele składników aktywnych leczniczo zawartych w ziołach zostało zidentyfikowanych, a firmy farmaceutyczne wyprodukowały ich syntetyczne kopie i opatentowały jako nowe leki stosowane w medycynie konwencjonalnej.
Ziołolecznictwo, w przeciwieństwie do medycyny akademickiej, stosuje całe rośliny lub ich części, zamiast izolować aktywne składniki. Zielarze sądzą, że substancje zawarte w liściach, kwiatach (owocach), korze, łodygach czy korzeniach zastosowane łącznie wywołują silniejszy efekt niż każda z nich oddzielnie - wierzą w teorię synergii, która mówi, że stosowanie tak sporządzonych środków leczniczych przynosi lepsze efekty terapeutyczne z mniejszymi skutkami ubocznymi. Jeden ze składników działa jak bufor dla innego, bardziej skutecznego, ale jednocześnie obarczonego działaniami niepożądanymi, lub też wpływa korzystnie na trawienie i lepsze wchłanianie aktywnej substancji.
Trzeba wiedzieć, że zioła przywożone z zagranicy lub niewiadomego pochodzenia mogą zawierać groźne dla zdrowia zanieczyszczenia lub dodatki. Dlatego linki z tego bloga prowadzą do wielokrotnie zweryfikowanych i prestiżowych sklepów online.
Domowy sposób przygotowania ziół do spożycia
Zamiast wywarów z całych roślin lepiej samemu mielić zioła w młynku na proszek. Łyżeczkę takiego proszku należy zapić wodą. Efektywność tej metody jest znacznie wyższa z podstawowego względu - obróbka cieplna zabija naturalne walory lecznicze roślin. Nie dotyczy to ziół, których właściwości są wyciągane poprzez gotowanie.
Typowa dawka lecznicza (trzeba uważać, aby nie przedawkować):
- dorośli: 1 czubata łyżeczka
- dzieci: płaska łyżeczka
Formy ziół
- mielone; popijamy wodą
- wywar, napar; zaparzane jak herbata
- macerat; zioła moczone w wodzie
- sok, syrop i olejek eteryczny
- wyciągi, w tym alkoholowe (nalewki), w formie tabletek lub kapsułek
- cukierki, chyba najprzyjemniejsza forma :)
Wiele osób uważa, że niektóre zioła mają nieprzyjemny smak, dlatego preferują przyjmowanie ziół w postaci tabletek lub kapsułek. Ze smacznych ziół robi się nalewki, napary, syropy i cukierki. Zioła w płynnej formie szybciej się wchłaniają i wykazują silniejsze działanie.
Zioła o łagodnym działaniu można stosować jako przyprawy lub dodatki do potraw. Kupuje się je świeże lub suszone i stosuje jako środki pomocne w codziennych dolegliwościach oraz w celu wzmocnienia układu odpornościowego.
UWAGA! W przypadku przyjmowania leków w chorobach przewlekłych tj. astma, cukrzyca czy choroby serca (np. choroba wieńcowa) i przed zastosowaniem środków ziołowych, koniecznie należy sprawdzić przeciwwskazania i działania niepożądane. Lekarz także musi wiedzieć o przyjmowanych ziołach, gdyż czasami wchodzą one w niekorzystne interakcje ze stosowanymi lekami farmaceutycznymi.
Ogólny podział ziół pod względem działania
Mieszanki są znacznie efektywniejsze niż pojedyncze zioła w uzyskaniu określonego działania:
- bakteriobójcze: czosnek, cebula, liść czarnej jagody, ziele piołunu, mięty, szałwi, tymianku, kwiat rumianku, korzeń omanu
- przeciwzapalne: zewnętrznie: (okłady z naparu) ziele hyzopu, szałwii, majeranku, liść babki, kłącze pięciornika, cebula gotowana; wewnętrznie: kwiat rumianku, rumianku rzymskiego, nagietka, bławatka, ziele świetlika
- przeciwbólowe: ziele nostrzyka, mięty, liść barwinka, kwiat rumianku
- wzmacniające: ziele krwawnika, piołunu, świetlika, bluszczyka, dziurawca, macierzanki, tymianku, kwiat stokrotki, kminek, kolendra, dzika róża, liść czarnej porzeczki, maliny, pokrzywy, barwinka, szyszki chmielu, siemię lnu
- układ nerwowy: korzeń kozłka, arcydzięgla, owoc dzikiej róży, bzu czarnego, kora kruszyny, liść bobrka
- gojące rany: kwiat nagietka, rumianku, liść orzecha, ziele drapacza, szałwii; więcej » rany
- hamujące krwawienie: ziele krwawnika, skrzypu, tasznika, rdestu ostrogorzkiego
- oczyszczające krew: ziele bratka polnego, skrzypu, ogórecznika, liść borówki, maliny, brzozy, korzeń łopianu, szyszki chmielu, nasiona ostropestu plamistego
- moczopędne (praca nerek): ziele skrzypu, poziomki, piołunu, nawłoci, rdestu ptasiego, miodunki, pokrzywy, przetacznika, liść brzozy i kminku
- mlekopędne: kminek, koper włoski, anyż, bazylia, nasienie pietruszki
- napotne: kwiat lipy, bzu czarnego, wrzosu, liść brzozy, owoc maliny; więcej » przeziębienie
- uspokajające (nasenne): ziele nostrzyka, liść melisy, korzeń kozłka, szyszki chmielu; więcej » bezsenność, stres, depresja i fobia
- obniżające ciśnienie: cebula, czosnek, skóra cytryny, żurawina; więcej » nadciśnienie
- podrażnienia przewodu pokarmowego i oddechowego: liść babki, podbiału, kwiat lipy, korzeń dziewanny, nasienie gorczycy, kozieradki, siemię lnu
- pobudzające czynności żołądka: ziele krwawnika, dziurawca, drapacza, szanty, mięty, bazylii, majeranku, cząbru, nawłoci, przetacznika, korzeń lawendy
- pobudzające pracę serca: ziele dziurawca, hyzopu, bazylii, liść rozmarynu
- osłabione dziecko: 2x łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- ciąża - zioła rozgrzewające (nie wolno stosować do 5 miesiąca): dziurawiec i nagietek cały czas, ostatnie 3 miesiące kminek, koper włoski, anyż
- alergie: kwiat rumianku, ziele dziurawca, korzeń kozłka; więcej » alergie
- artretyzm: ziele rzepiku, kora wierzbowa, liść czarnej porzeczki; więcej » dna moczanowa
- cukrzyca: kłącze perzu, liść pokrzywy, czarnej jagody, orzecha włoskiego, ziele rdestu ptasiego, dziurawca, szałwii, korzeń mniszka, cebula; więcej » cukrzyca
- gorączka: liść mięty, bobrka, kwiat lipy, bzu czarnego, rumianku, kora wierzby, owoc czarnej jagody, ziele tysięcznika, drapacza; więcej » gorączka
- gościec: liść brzozy, czarnej porzeczki, kora wierzby, kwiat tawuly, ziele skrzypu, nasienie gorczycy białej (suche okłady)
- robaki: czosnek, nasiona dyni, ziele piołunu, macierzanki, tymianku, owoc czarnej jagody; więcej » oczyszczanie organizmu
- skurcze: ziele jaskółcze, nostrzyka, bazylii, majeranku, srebrnika, szałwii, macierzanki, tymianku, kolendry, anyżu, kminku, kopru włoskiego; więcej » ból mięśni
- zapalenie jelit: korzeń lukrecji, kwiat rumianku, ziele dziurawca i krwawnika
- przeczyszczenie: kora kruszyny, kłącze rzewienia, owoc bzu czarnego, ziele tysięcznika, siemię lnu, nasiona babki płesznik i jajowatej; więcej » zaparcia
- szkorbut: ziele bluszczyka, owoc dzikiej róży, owoc jarzębiny, korzeń chrzanu
- biegunka: kora dębowa, wierzbowa, kasztanowca, kłącze pięciornika, ziele rzepiku, świetlika, dziurawca, rdestu ptasiego, srebrnika, miodunki, szałwii, cząbru, nawłoci, tymianku; więcej » biegunka
- trawienie: ziele piołunu, macierzanki, tysięcznika, drapacza, dziurawca, hyzopu, nostrzyka, majeranku, szałwii, czosnek, cebula, kłącze tataraku, korzeń arcydzięgla, owoc kminku, kolendry, jałowca, kopru włoskiego
- przemiana materii: liść orzecha włoskiego, ziele poziomki, znamię kukurydzy, kłącze perzu
- wykrztuśne: cebula, kłącze tataraku, korzeń arcydzięgla, lukrecji, omanu, anyż, koper włoski, ziele bluszczyka, hyzopu, liść podbiału; więcej » kaszel
- wzdęcia: korzeń arcydzięgla, lubczyku, gorczyca, kminek, koper włoski, anyż, kwiat lawendy, rumianku, liść mięty; więcej » wzdęcia
Ziołowa nalewka alkoholowa ma tylko jedną zaletę: może stać długo i jest zawsze gotowa do użycia. Istotne gdy szybkość leczenia jest ważna i brak środka bezalkoholowego. Nalewkę traktujmy jako środek ostateczny - im rzadziej stosowany tym lepiej!
Pomocne publikacje
Bestsellerowe poradniki i przewodniki o ziołolecznictwie
Ziołolecznictwo w różnym kontekście
Hodowla ziół
Tematy pokrewne
Dieta
Kiełki
Apiterapia
Sokoterapia
Warzywa i przyprawy lecznicze
Domowa Apteczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz