Medycyna naturalna. Warzywa i przyprawy lecznicze

» Stale aktualizowane artykuły o medycynie naturalnej na LeczeniePRO.pl/medycyna-naturalna »

Warzywa i niektóre przyprawy są pomocne w profilaktyce i leczeniu. Jednak należy unikać przypraw ostrych typu papryka, pieprz, musztarda czy ocet, gdyż mogą drażnić żołądek wywołując dolegliwości układu pokarmowego.
Większość warzyw i niektóre przyprawy nadają się do robienia świeżych soków w wyciskarce wolnoobrotowej.

Warzywa nie są ciężko strawne, jeśli są spożywane na surowo.

Przyprawy i warzywa lecznicze


• Czosnek. Profilaktycznie 2-3 ząbki czosnku dziennie. Jest to cudowna przyprawa o niespotykanych walorach leczniczych - zawiera fitocydy (środek bakterio- i grzybobójczy), ma działanie przeciwrakowe, odmładza i regeneruje organizm, czyści arterie i likwiduje złogi cholesterolowe - stosuje się go w leczeniu chorób tj.: anemia, angina, astma, alergie, bezsenność, ból głowy, cukrzyca, czerwonka, egzema, gruźlica, grypa, kaszel, miażdżyca, pasożyty, przeziębienie, rak, infekcje, rwa kulszowa, nadciśnienie, zaburzenia trawienne, zapalenie stawów, jelita grubego, gardła, przewodu moczowego, oparzenia, zawroty głowy, choroby serca. Zapach czosnku dyskwalifikuje go u wielu ludzi, dlatego dobrym rozwiązaniem jest suchy wyciąg w formie kapsułek.

• Cebula. Doskonały środek profilaktyczny i leczniczy: konserwuje uzębienie (fluor). Jedyne przeciwwskazanie to nadczynność tarczycy.

• Chrzan. Działa bakteriobójczo: nieżyt żołądka, puchlina wodna, kamica moczowa, gościec (nacieranie miazgą z korzeni)

• Jałowiec. Oczyszcza krew i działa bakteriobójczo. Owoc jałowca: gruźlica, gościec.

• Kminek. Działanie żółciopędne: wzdęcia, wzmaga apetyt.

• Majeranek. Reguluje trawienie: nieżyt żołądkowy i choroby układu pokarmowego.

• Gorczyca. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych: zaparcia, bóle żołądka, zaburzenia przewodu pokarmowego, zgaga, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby, wzdęcia

przykładowe dawkowanie:3x1 łyżeczka całych ziaren, popić wodą, zwiększenie dawki przez 1 tydzień do 3x3 łyżeczki, po czym powrót do dawki wyjściowej 3x1

• Kapusta to królowa jarzyn, którą należy spożywać najczęściej w postaci surówek lub soku. Jest idealną metodą profilaktyczno-leczniczą w chorobach płuc, wątroby, stawów, przy bezsenności i wrzodach, wzmacnia pracę serca.

- okłady ze świeżych liści kapusty włoskiej - zapalenie stawów, wrzody, zapalenie żył, reumatyzm

sposób przygotowania: liście należy rozwałkować, miejsce chore nakremować, kompres nakładać 2-3 razy, w poważnych przypadkach częściej, po kompresie umyć chore miejsce i osuszyć herbatą z ziół odkażających, na koniec owinąć wełnianym szalem

- sok ze świeżej kapusty - wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby dróg oddechowych, wątroby, cukrzyca, niedoczynność tarczycy

przykładowe dawkowanie:

  • 1 tydzień - 1-2 szklanki soku rozcieńczonego ciepłą wodą, pół godziny przed jedzeniem
  • 2 tydzień - 2-3 szklanki
  • 3 tydzień - 3-4 szklanki
  • 4 tydzień - 4-6 szklanek

Potem wracamy do 1 szklanki.

- miazga z liści kapusty - zewnętrznie: ropiejące rany, wrzody, oparzenia

- kapusta kiszona z cebulą jest doskonałym lekiem w sezonie zimowym; wspiera leczenie arteriosklerozy, astmy, gośćca. 

• Buraki. Obok kapusty drugie cudowne warzywo: wypłukuje kwas moczowy (trucizna) z organizmu, oczyszcza krew, pobudza krążenie krwi i przemianę materii;

przykładowe przygotowanie: sok z buraka i miód (» Apiterapia) w proporcji pół na pół (dobra na nadciśnienie)

• Seler. Wykazuje działanie antyrakowe (magnez).

Sposoby przygotowania:

  • świeży sok: migrena, artretyzm, pobudza przemianę materii
  • rozwałkowane liście: choroby skóry, wrzody

• Pietruszka:

  • nać - witamina C i A, dużo żelaza
  • korzeń i nasiona - pobudza drogi moczowe, wzmacnia wydolność nerek (1 łyżeczkę nasion zagotować w 1 szklance wody)
  • świeży sok - skuteczny na ukąszenia owadów

• Marchew. Kolejne uniwersalne warzywo o szerokim spektrum leczenia. Najlepszą postacią do spożycia jest świeży sok: niedokrwistość, choroby wątroby i nerek, pasożyty układu pokarmowego (jeść tylko marchew lub pić sok przez 24 godziny), choroby serca, stwardnienie tętnic, choroba wieńcowa, usuwanie cholesterolu, nadczynność tarczycy, nowotwory, wzmacnianie organizmu, stymulowanie produkcji soków trawiennych.

Pomocne publikacje






Tematy pokrewne

Dieta
Kiełki
Ziołolecznictwo
Apiterapia
Sokoterapia

2 komentarze:

  1. Szkoda że nie ma nic o kurkumie taka świetna przyprawa i pomaga w wielu schorzeniach. Osobiście sam stosuje kurkumine w postaci suplementu po prostu po jakims czasie przejadl mi sie smak kurkumy no i zatesknilem za starym dobrym smakiem moich potraw . Przy zakupie uważajcie na skład czy np. zawiera pieprz albo inne substancje wspomagajace wchlanianie kurkuminy do krwioobiegu

    OdpowiedzUsuń
  2. Też stosowałam kurkumę , ale powiem jakichś ekstra efektów to nie widziałam , może poza lekką poprawą trawienia , zawsze miałam z tym problemy . Wcześniej nie wiedziałam , teraz już wiem , że gdyby nie to przyswajanie efektów byłoby o wiele więcej , ale co poradzić ani przyprawa , ani tabletki , po prostu nie ma jak tą kurkumę jeść aby było dobrze .

    OdpowiedzUsuń