
Historia mieszanki Essiac
Zafascynowana skutecznością specyfiku pielęgniarka podjęła próbę ustalenia składu indiańskiego remedium. Korzystając z wielu różnych źródeł, w 1924r. przygotowała mieszankę najbardziej zbliżoną do pierwotnego składu. W ramach testu wyleczyła chorą na raka ciocię w ciągu pół roku. Podjęła współpracę z lekarzami i otworzyła własną klinikę, którą w 1938r. zamknięto, nieoficjalnie przez sceptycyzm/zawiść branży medycznej, oficjalnie z powodu nienaukowości.
Renne Caisse mimo nacisków prowadzących do ujawnienia receptury nie uległa, gdyż nie chciała taniego leku skomercjalizować - patent wywindowałby cenę i tym samym ograniczył dostępność specyfiku. Pomimo zamknięcia kliniki nadal tworzyła i udostępniała mieszankę wraz ze współpracownikami. Dopiero jako staruszka przekazała formułę za symbolicznego jednego dolara koncernowi Resperin.
Jednakże w 1978r. na łożu śmierci przekazała dokładny przepis również czterem zaufanym osobom. Resperin opatentował mieszankę Essaic - cena niecałych 50g to obecnie około 200 zł. Jednak proporcje i sposób przygotowania specyfiku zostały upublicznione dzięki dwóm współpracownikom Renne. Jednym z nich była jej przyjaciółka Mary McPherson, która w wieku 80 lat pod publiczną przysięga przed burmistrzem miasta ujawniła recepturę, ponieważ uznała, że Resperin nie wywiązał się ze złożonych obietnic.
Żadne badania naukowe nie udowodniły skuteczności mieszanki, dlatego w żadnym kraju nie została zarejestrowana jako lek. Stanowi suplement diety i najczęściej jest stosowana wspomagająco w leczeniu raka oraz w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Klasyczny Essiac to mieszanka czterech ziół, które wykazują działanie synergistyczne, czyli wzajemnie uzupełniające się:
- korzeń łopianu: pobudza nerki (lekko moczopędny), wspomaga regenerację wątroby i oczyszczanie organizmu, lekko pobudza apetyt, działa ściągająco i przeciwzapalnie
- szczaw polny (liść i korzeń): pozytywnie wpływa na przewód pokarmowy
- kora wiązu czerwonego: popularne zioło z Ameryki Północnej o działaniu ściągającym, przeciwzapalnym, tonizującym i wspomagającym regeneracje śluzówki
- korzeń rabarbaru (rzewienia): wspomaga funkcje przewodu pokarmowego i oczyszcza organizm, wspiera wydalanie leków stosowanych w chemioterapii
Przygotowanie odwaru polega na gotowaniu surowców w wodzie i zostawieniu do nasiąknięcia. Otrzymany płyn wspomaga układ pokarmowy i proces detoksykacji organizmu.
Przeciwwskazania: szczawianowe kamienie nerkowe, ciąża, matki karmiące piersią, dzieci do 10 roku życia
Przepis na samodzielne przygotowanie mieszanki typu essiac z ziół dostępnych w Polsce
- 140g korzenia łopianu posiekanego
- 80g korzenia kobylaka (szczaw lancetowaty) posiekanego
- 5g korzenia rabarbaru (rzewienia) sproszkowanego
- plus opcjonalnie 20-30g korzenia mniszka lekarskiego
Składniki wymieszać i przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, najlepiej w szklanym pojemniku.
Prawidłowe zaparzenie mieszanki Essiac
Dobrej jakości wodę (mineralna niegazowana, źródlana lub kranówka, ale filtrowana, jonizowana/ozonowana) doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać ostrożnie 1/4 kubka mieszanki na 1 litr wody (lub 15g na 1,5 litra) ciągle mieszając. Następnie gotować przez 15 minut na małym ogniu pod przykryciem (lub 10 minut na dużym ogniu). Zostawić do naciągnięcia na minimum 4 godzin (można na całą noc). Następnie znowu zamieszać i znowu doprowadzić do wrzenia na 10 minut (aż zacznie mocno parować). Pozwolić ostygnąć. Nalewać, bez odcedzania, można po około 20 minutach, gdy osad opadnie.
Sposób parzenia opatentowanej mieszanki w tym miejscu wskazuje na ponowne podgrzanie mieszanki, ale nie dopuszczając do wrzenia.
Większą ilość płynu można przechowywać w wyjałowionych (przez wyparzenie wodą lub wyżarzenie w piekarniku) pojemnikach (najlepiej szklanych) do 21 dni. Gorący płyn wlewać do gorących pojemników (świeżo wyjałowionych) uważając na wszelkie zanieczyszczenia. Najwygodniejsze są słoiki z zakrętkami typu twist - zamykać hermetycznie tak jak konfitury na zimę. Po otwarciu przechowywać w lodówce (około +4°C). Otrzymany płyn można także zamrozić.
Niedozwolony jest metalowy osprzęt kuchenny np. aluminiowy lub tzw. nierdzewka!
Wymagany sprzęt:
- garnek z przykrywką wykonany ze szkła żaroodpornego lub emaliowany
- drewniana łyżka do mieszania
- pojemniki szklane (jeśli planowane jest robienie zapasów)
Dawkowanie Essiac
1-3x dziennie 30-100ml odwaru rozpuszczonego w takiej samej ilości ciepłej wody (inny sposób podgrzania naparu jest niedozwolony, aby nie naruszyć jego wrażliwych właściwości). Pić bez słodzenia rano na czczo po przebudzeniu, w porze obiadowej i wieczorem, zawsze 2h przed lub po posiłku, najlepiej co 8h (sugerowane godziny to 6, 14 i 22). Pić małymi łyczkami, jak najdłużej przetrzymując w jamie ustnej przed połknięciem. Najbezpieczniej rozpocząć od niskich dawek, aby nie prowokować efektów przeczyszczających i problemów żołądkowych.
Źródła
» http://klaudynahebda.pl/essiac-lekarstwo-na-raka-cz-1/
» http://klaudynahebda.pl/essiac-2/
» http://www.vol-mal.com.pl/essiac/o_essiac/essiac_sposob_parzenia/
super!
OdpowiedzUsuń