Wzmocnienie odporności. Jak to zrobić przed sezonem jesienno-zimowym?

Zwykle w okresie jesienno – zimowym nasza odporność poddawana jest próbie. Jeżeli nie zaatakowała nas grypa, ani nawet przeziębienie to znaczy, że organizm został prawidłowo przygotowany – dostarczono mu bodźców kształtujących odporność. W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje. Jesień jest okresem, w którym chorobowe drobnoustroje szaleńczo nas atakują. 

Dlatego, gdy przychodzą bardzo chłodne dni organizm nie powinien być osłabiony, a wręcz na tyle uodporniony, aby korzystać z przywilejów jakie daje zima – możliwości zahartowania organizmu i cieszenia się dobrym zdrowiem przez kolejny okrągły rok. Jak wzmocnić odporności i przygotować organizm do zimy?

Układ odpornościowy


Układ immunologiczny bezustannie stoi na straży naszego organizmu. Każdego dnia zmaga się z całą masą bakterii i wirusów. Chorobowe drobnoustroje tylko czekają na moment, w którym nadarzy się okazja, aby osłabić układ odpornościowy i rozwinąć chorobę. Szczególnie łatwo uderzają w organizm o obniżonej odporności. Zwykle są to takie sytuacje jak: wychłodzenie, przegrzanie, przemęczenie, niezdrowy styl życia. Mikroorganizmy namnażają w organizmie, aby w ciągu kilkunastu godzin doprowadzić do pojawienia się objawów infekcji. Układ odpornościowy posiada niezwykłą zdolność do rozpoznania i zapamiętywania poszczególnych drobnoustrojów. Przy kolejnych infekcjach aktywuje komórki do wzmożonej pracy i niszczy nachalne mikroorganizmy.

Zimą szczególnie łatwo o choroby. Pomimo, że w minusowych temperaturach część bakterii zanika, wirusy nie składają broni, a ich rozwojowi sprzyjają sytuacje, w których organizm człowieka nie jest odpowiednio chroniony przed zimnem lub, gdy różnica temperatur jest zbyt wysoka (przegrzany organizm nagle zderza się w uderzającym zimnem).

Nasze zdrowie jest zależne od odporności, powinno się ją wzmacniać stosunkowo wcześniej, aby zimą cieszyć się jej wyjątkowymi urokami i świąteczną atmosferą.

Pożywienie


Zimą nie powinno rezygnować się ze spożywania sporej porcji warzyw i owoców. Choć zimą właśnie nie występują w tak dużych ilościach co wiosną i latem, a ceny nie zachęcają do ich kupowania, to nie wolno zapominać, że są źródłem cennych witamin i minerałów, które wzmacniają organizm. „Zimowa dieta” zdecydowanie nie powinna być uboga w takie produkty.

Zimą też szczególne ważny jest urozmaicony jadłospis, dostarczający składników odżywczych dających siłę i energię. Ważne, aby spożywać produkty roślinne jak i zwierzęce. Nabiał, ryby i mięso przekazują organizmowi białko, witaminy i pierwiastki takie jak wapń, który stymuluje organizm do wzmożonej pracy i efektywnie chroni przed infekcjami.

Aktywność zimą


Chłód nie powinien stać na przeszkodzie aktywności fizycznej. Mróz nie jest wiarygodnym powodem, aby rezygnować ze spacerów na świeżym powietrzu. Regularny ruch podczas jesieni i zimy świetnie hartuje organizm. W ten sposób można również zapobiec nadmiernemu przybieraniu na wadze, zwłaszcza przy okazji świąt. Przebywanie na świeżym powietrzu w czasie zimny wymaga dostosowania ubioru do panujących na zewnątrz warunków atmosferycznych.

Witaminy i probiotyki


Witaminy, których w okresie zimowym organizm szczególnie potrzebuje to: A, C i E. Można je stale uzupełniać poprzez stosowanie urozmaiconej diety, jednak nie zawsze witaminy te są dostarczane w wymaganej ilości. Dlatego zimą, szczególnie ważne jest przyjmowanie leków na odporność.

Suplementy z witaminami A i E monitorują stan błon śluzowych nosa, jamy ustnej i dróg oddechowych. Ich prawidłowe funkcjonowanie ma związek ze podwyższonym poziomem odporności organizmu. W identyczny sposób należy przyjmować minerały takie jak: cynk, miedź, żelazo.

Także dostarczanie organizmowi odpowiedniej porcji probiotyków jest bardzo istotne. Probiotyki naturalnie wspomagają rozwój tych dobrych bakterii w organizmie, dzięki czemu układ odpornościowy znacznie lepiej radzi sobie z infekcjami, a wszelkie drobnoustroje potrafi szybko wyeliminować z ustroju.

1 komentarz:

  1. Ja w okresie jesienno-zimowym na wzmocnienie układu odpornościowego stosuję witaminę C, habaicynę oraz ciepłą wodę ze startym imbirem. Dzięki temu zestawowi nie pamiętam, kiedy ostatnio chorowałam :)

    OdpowiedzUsuń