Oczyszczanie wątroby sokami
... ma taki sam charakter jak oczyszczanie miodem – długotrwałe i stopniowe rozpuszczanie złogów zanieczyszczeń. Stanowi łagodną alternatywę dla oczyszczania z zastosowaniem oleju, który dla niektórych osób może być nie do przejścia. Jednocześnie soki są zalecane w okresie przygotowującym do odtruwania oliwą.
Obecnie najkorzystniejszym sposobem uzyskiwania soków jest wolne wyciskanie na zimno (pełne zachowanie wartości odżywczej) świeżych warzyw/owoców/ziół (najlepiej ekologicznych, organicznych) przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Tak przygotowane soki można przechowywać w lodówce w szklanym szczelnym naczyniu do 3 dni.
Sok z buraków
... w kontekście wątrobowym wykazuje właściwości krwiotwórcze, odtruwające i żółciopędne. Jest źródłem witaminy C, magnezu, potasu oraz flawonoidów o działaniu przeciwutleniającym, przyspieszającym oddychanie komórkowe, zmniejszającym aktywność toksyn i wspierającym procesy chelatacyjne. Burak przywraca równowagę kwasowo-zasadową (odkwasza organizm) – wspiera wydalanie kwasu moczowego z organizmu.
Dla przystępniejszego smaku lepiej go pić z dodatkiem soku marchewkowego, jabłkowego i/lub cytrynowego. Wskazane dodatki to czosnek, pietruszka i seler.
Dawkowanie: pić 700-750ml świeżego soku dziennie w 3 porcjach przed jedzeniem przez 2-3 miesiące w roku
Sok z cytryn
Potrzebne 109 cytryn, około 11kg. Głodówka podczas kuracji zwiększa jej efekt, ale przeprowadzone oczyszczanie jelit i przestrzeganie zasad diety wątrobowej daje tą samą wysoką skuteczność. Pierwszego dnia wycisnąć sok z 3 cytryn i wymieszać z wodą w proporcji 1:1, wypić 30-60 minut przed lub 2-3 godziny po posiłku. Każdego dnia zwiększać ilość cytryn o 2 – 3,5,7,9,11 w ciągu 5 dni, dnia 6,7,8 stosować po 13 cytryn, a przez następne 5 dni odpowiednio zmniejszać o 2 – 11,9,7,5,3.
Sok warzywny
... marchew, seler i pietruszka w proporcji 4:2:1 (np 260g/120/60). Pić rano na czczo 1 szklankę przez całą wiosnę, lato i jesień.
Oczyszczanie wątroby sokami wg Tombaka
Codziennie przez 2 tygodnie pić:
- mieszankę soku z 1 cytryny i połowy szklanki ciepłej wody – rano, w porze obiadowej i wieczorem
- mieszankę soku z marchwi, buraka i świeżego ogórka w proporcji 10:3:3 (np. 250g/75/75) – pół szklanki 3-4x w ciągu dnia
W pierwszym roku należy powtarzać kuracje co 3 miesiące, później raz w roku.
Gotowy program oczyszczania organizmu Natural Swiss z 5%-owym kodem promocyjnym »
Chętnie dorzucę kilka z propozycji do swojej diety. Bartek
OdpowiedzUsuń