Wzdęcia. Gazy jelitowe. Domowe sposoby łagodzenia

» Stale aktualizowany artykuł o wzdęciach na LeczeniePRO.pl/wzdęcia-brzucha »

Wzdęty brzuch jest spowodowany nadmiarem gazów w jelitach i przewodzie pokarmowym. Gazy mogą opuszczać układ trawienny przez jamę ustną (odbijanie, potocznie bekanie) lub przechodzić dalej i wydobywać się przez odbyt (potoczne pierdzenie) - woń ulatniających się gazów w obu przypadkach jest nieprzyjemna :)

Przyczyny wzdęć


  • połykanie powietrza podczas jedzenia i picia
  • połykanie powietrza związane ze wzmożonym napięciem nerwowym
  • fermentacja bakteryjna składników pokarmowych, zwłaszcza roślin strączkowych, jaj i niektórych warzyw

Chorobowe przyczyny wzdęć - zaburzenia żołądkowo-jelitowe



Nadmiar gazów to wstydliwy problem wielu osób i większość z nich nie potrafi samodzielnie zidentyfikować źródła tej dolegliwości, dlatego poniższe sposoby leczenia i zapobiegania wzdęciom na pewno pomogą.

Domowe sposoby na wzdęcia


Nietolerancja laktozy może być odpowiedzialna za nadmierne wytwarzanie gazów w jelitach. U osób z nietolerancją laktozy (cukier występujący w produktach mlecznych) w jelitach występuje małe stężenie laktazy, czyli enzymu niezbędnego do trawienia laktozy. Oprócz niedoboru laktazy przyczyną wzdęć może być także ilość spożywanych przetworów mlecznych lub pewne ich rodzaje.

Rozwiązaniem jest znaczne ograniczenie podaży pokarmów wytwarzanych z mleka i obserwacja rezultatów lub dodatkowa suplementacja laktazą.

Minimalne ilości pokarmów gazogennych. Pierwotną przyczyną nadprodukcji gazów jest upośledzenie zdolności przewodu pokarmowego do wchłaniania pewnych odmian węglowodanów.

W tym przypadku nie wskazane jest spożywanie fasoli, grochu, kapusty, brokuł, brukselki, cebuli, kalafiora, mąki razowej, bananów, moreli, precelków i innych podobnych produktów.

Specjalne przygotowywanie warzyw strączkowych obniża ich działanie gazotwórcze. Ten sposób jest przydatny szczególnie osobom, które przepadają za fasolą itp. i chcą uniknąć nieprzyjemnych następstw jej jedzenia. Długie gotowanie fasoli powoduje, że traci ona w wodzie wiele niepożądanych substancji. Drugi zabieg to jej namaczanie przez 12 godzin lub zawinięcie w wilgotną bibułę na dobę. Skuteczne jest także gotowanie fasoli pod ciśnieniem (w szybkowarze).

Rozsądnie z włóknami (błonnikiem). Powszechnie zaleca się zwiększanie podaży włókien w pożywieniu, co korzystnie wpływa na układ pokarmowy, jednak nadmiar warzyw i owoców bogatych we włókna nasila produkcję gazów. Dlatego prozdrowotne zwiększanie ilości błonnika w diecie musi być stopniowe, aby dać jelitom czas na przystosowanie - należy rozpocząć od małych ilości włókien i łagodnie zwiększać ich dawkę w jadłospisie.

Aktywowany węgiel drzewny skutecznie usuwa wzdęcia. Węgiel pochłania gazy i efektywnie przeciwdziała ich nadmiernemu gromadzeniu się w jelitach. Zanim rozpocznie się suplementację węglem konieczna jest konsultacja lekarska i ustalenie czy nie istnieją żadne interakcje z innymi przyjmowanymi lekami.

Zioła na wzdęcia to m.in. melisa, aloes, ostropest i mieszanki jak Triphala czy Amol.

Aromaterapia. Niektóre olejki eteryczne łagodzą wzdęcia np. olejek goździkowy, kminkowy i kolendrowy.

Leki na bazie symetykonu (dimetykon) szybko przynoszą ulgę przy wzdęciach. Tworzą efekt odpieniający, wówczas nadmiar gazów ulega rozproszeniu i nie powstają otoczone śluzem zbiorniki gazowe w żołądku i jelitach. Najpopularniejsze to Espumisan i Ulgix.

Tematy pokrewne

Biegunka
Ból brzucha
Kolka
Zaparcia
Zatrucie pokarmowe

1 komentarz:

  1. z własnego doświadczenia wiem iż przyczyna wzdęć jest nieużywanie przypraw! Tak prosta czynność przyprawiania potraw (już po ugotowaniu, smażeniu, duszeniu)powinna zlikwidować problem, a ziołami wspomagającymi trawienie są: kminek, oregano czosnek, tymianek, estragon. polecam :)

    OdpowiedzUsuń